כל מה שחם בעולם הנדל"ן
8/3/25
משכנתאות למקומיים ביוון
רוב היוונים רוכשים בתים ללא הלוואות בנקאיות, כאשר האתגרים הכלכליים נמשכים. שינוי זה נובע בעיקר מהמכשולים הכלכליים כמו חוסר ביטחון תעסוקתי והכנסות נמוכות בקרב צעירים.
לפני המשבר הכלכלי, רבים מהיוונים התבססו על הלוואות בנקאיות לרכישת בתים, אך כיום רק אחד מכל חמישה רכישות דיור כרוכה במשכנתא. קריטריונים מחמירים להלוואות ואי ודאות כלכלית מונעים מקונים צעירים להתחייב להלוואות ארוכות טווח כששכרם נשאר נמוך ותעסוקתם לא יציבה. נכון להיום, מספר החוזים השנתיים להלוואות דיור ירד באופן משמעותי מ-80,000 לכ-14,000 בלבד. הביקוש לדיור בערים כמו סלוניקי ואתונה עולה על ההיצע, כאשר משקיעים זרים לעיתים קרובות רוכשים נכסים. אף על פי שהמחירים חזרו מהשפל הקודם, הם נמשכים לעלות בקצב איטי יותר. עם זאת, ההשקעות בדיור חדש נשארות נמוכות מאוד, והכוח הקנייה הכולל של משקי הבית היווניים ירד, מה שמגביל את יכולת המקומיים למצוא דיור משתלם. אתגר מתמשך זה ממחיש את הפער בין מחירי הנדלן הגבוהים לבין ההשקעות המוגבלות בדיור בהשוואה לעידן שלפני המשבר, והשפעתו על אלה שמבקשים להפיק תועלת מתוכניות כמו "הבית שלי".
23/2/25
מפת המטרו של סלוניקי מעוררת פריחה בשוק הנדל"ן
תחנות המטרו החדשות בסלוניקי העלו באופן משמעותי את ערכי הנדל"ן. עם זאת, לא כל המגזרים והאזורים מושפעים באותה מידה, מה שמצריך השקעות אסטרטגיות
מאז פתיחת המטרו של סלוניקי בנובמבר שעבר, מחירי הנדל"ן סביב תחנות המטרו חוו השפעות מגוונות. במגזר המשרדים, מחירי השכירות עלו ב-40% עד 58% באזורים המרכזיים הסמוכים לתחנות המטרו. לעומת זאת, נכסי הקמעונאות ראו עליות מתונות במחירים בתוך 250 מטרים מהתחנות הללו, כאשר מספר רב של חללים נותרו ריקים עקב כך שהביקוש לא עמד בציפיות הראשוניות. ערכי הנדל"ן למגורים עלו בהתמדה ברחבי העיר מאז 2018, כאשר כמה אזורים סמוכים לתחנות המטרו חוו עליות של עד 60%. הרחבת המטרו הקרובה לקלאמריה צפויה להוסיף עוד דחיפה למחירי הנדל"ן, שכבר עלו ב-35% בהכנה לכך.
10/2/25
מכירת נכסים בבעלות בנקים וחברות נדל"ן בעקבות תוכנית "הבית שלי II"
הבנקים וחברות הנדל"ן ביוון מתמקדים בנכסים נגישים כדי להגדיל את ההיצע בשוק תחת תוכנית "הבית שלי II". הם שואפים להימנע מעליות מיסים הצפויות בשנה הבאה על ידי מימוש נכסים למכירה מהירה.
הבנקים וחברות נדל"ן ביוון מתמקדים בנכסים אשר זכאים לתוכנית "הבית שלי II", במטרה להגדיל את ההיצע בדיור ולמנוע עליית מיסים על נכסים. היוזמה מכוונת לבתים שנבנו לפני 2007, בשטח של פחות מ-150 מ"ר, ובשווי של פחות מ-250,000 יורו. עם זאת, רק עד 2,000 נכסים מוכנים למכירה, מה שמלמד על אתגר, בהתחשב ב-20,000 בקשות הלוואה שהוגשו לבנקים עבור תוכנית זו. רוכשים עתידיים מתמודדים עם קשיים במציאת בתים בעלי זכאות, דבר שמחמיר את המחסור בדיור, במיוחד באטיקה. כדי להיות זכאים לתוכנית, הרוכשים חייבים למצוא בית ולעמוד בסטנדרטי האשראי של הבנק. נכון לעכשיו, רק סביב 10% מהמועמדים השיגו נכסים זכאים, מה שמעיד על פער משמעותי בין היצע לביקוש בשוק. הריבית על התוכנית, שקושרה ל-Euribor ומסובסדת בחלקה, מציעה לתובעים ריבית סופית של כ-2%. הבנקים ומנהלי הנכסים מעודדים למכור את הבתים הללו כדי להקל על מחסורי השוק ולהימנע מתשלום מיסים כפולים על נכסים עד 2026, בעקבות חוקים חדשים לגבי נכסים שמוחזקים על ידי הבנקים.
22/1/25
שגשוג שוק הבתים לחופשות ביוון
רוכשים זרים נוהרים ליוון לחופשות בבתים שמחירם בין 270,000 ל-400,000 יורו. היזמים מתאימים את עצמם לביקוש על ידי הצעת בתים קטנים ומודרניים עם תכונות חיצוניות רצויות.
בתים לחופשות ביוון, במיוחד אלה שמתחת ל-95 מטרים רבועים ומחירם מתחת ל-400,000 יורו, הם המבוקשים ביותר בקרב רוכשים זרים השנה. רבים מהרוכשים בוחרים בבתים אלו כהשקעות במקום להשתמש בחשבונות חיסכון מסורתיים עם תשואות ריבית נמוכות. כתוצאה מכך, המפתחים מתמקדים ביצירת בתים שמתאימים להעדפות הללו, לעיתים קרובות על ידי צמצום גודל הבית אך הגדלת שטח החוץ עם תכונות כמו בריכה, פרגולה ומנגל. יתרה מכך, ישנה מגמה גוברת לרכוש בתים באזורים פחות רוויים בתיירים כדי לקבל יותר פרטיות. אזורים אלו מציעים מגרשים במחירים נמוכים יותר, דבר שמאפשר פיתוח בתים לחופשות במחירים נמוכים יותר, ובכך עונה על הביקוש ההולך ומתרקם. שינוי זה בביקוש מעצב את הנוף של שוק הבתים לחופשות ביוון.
8/1/25
יוון רואה שיא בהשקעות זרות בנדל"ן
השקעות זרות בנדל"ן היווני מגיעות ל-1.9 מיליארד יורו מתחילת 2024, ובכך עוברות באופן משמעותי על השנים הקודמות. עם זאת, שינויים בתקנות הוויזות והשכירות עשויים לשנות את מגמות ההשקעה.
בשנת 2024, ההשקעות הזרות בשוק הנדל"ן ביוון עלו ל-1.9 מיליארד יורו בתוך תשעה חודשים בלבד, עלייה של 17% מהשנה הקודמת, דבר המהווה שיא בכל הזמנים. צמיחה מהירה זו משתקפת בהשקעות זרות ישירות (FDI), שבהן הנדל"ן מהווה כעת 62% מהסך הכל. אף על פי שיש ירידה שנתית כללית ב-FDI, הנדל"ן ממשיך למשוך הון זר משמעותי. בהביט לעתיד, שינויים בתוכנית הוויזת הזהב והגבלות על השכרת דירות לטווח קצר, שייכנסו לתוקף בשנת 2025, צפויים להאט את רכישות הנדל"ן הזרות. מומחי שוק צופים שינוי מרוכשים פרטיים של דירות למשקיעים המעוניינים בפרויקטים פיתוח גדולים בנכסים מגורים ותעשייתיים. אף על פי שההשקעות הללו מבטיחות יתרונות כלכליים גדולים יותר, הן דורשות זמני התבגרות ארוכים יותר.
2/1/25
מחירי הדירות ביוון ניזונים ממחסור במשכנתאות ובניה חדשה
למרות שמחירי הבתים ביוון חזרו לרמות שלפני המשבר, ההשקעות בשוק הנדל"ן והלוואות המשכנתא נותרו נמוכות באופן משמעותי בהשוואה ל-2007.
אף על פי שמחירי הבתים ביוון חזרו לרמות שלפני המשבר, ההשקעות בשוק הנדל"ן והלוואות המשכנתא נותרו נמוכות באופן משמעותי בהשוואה לשנת 2007. דבר זה הוביל להיצע מופחת של נכסים, מה שגרם לעלויות הדיור להישאר גבוהות. מומחים מצפים שהמחירים ימשיכו לעלות עד שהשוק ימצא איזון, אך בקצב איטי יותר מבעבר. דו"ח הביניים של בנק יוון לשנת 2024 מדגיש השקעות נדל"ן נמוכות, כאשר ההוצאה על מגורים עומדת על 1.6% מהתוצרת הגולמית בשנת 2022 לעומת 10.8% בשנת 2007. היסוד למחקר כלכלי ותעשייתי (IOBE) מציין ירידה חמורה בהשקעות הבנייה וירידה בהלוואות הדיור, שבשנת 2023 היו נמוכות בהרבה מהשנים שקדמו למשבר. בין השנים 2011 ל-2021, יוון הוסיפה רק 26,000 יחידות דיור חדשות מדי שנה, מה שמצביע על הבדל חד לעומת 91,500 שהוספו בכל שנה בין 2001 ל-2010. נכון לשנת 2024, ההשקעות בדיור עדיין נמוכות ביחס לתוצרת הגולמית, אף על פי שיש עלייה קלה בהלוואות דיור חדשות. עלויות הבנייה ממשיכות לעלות, דבר המשפיע עוד יותר על התאוששות השוק.
22/12/24
אתגרים בשוק הדיור של יוון: האם 2025 תביא שינוי?
בעוד שמחירי הדיור מזנקים לגבהים היסטוריים ביוון, השכירות מרקיעה שחקים בקצב חסר תקדים מאז משבר האינפלציה. הממשלה מקדמת מספר אסטרטגיות כדי לטפל בבעיות הדיור המתרקמות.
עם סיום 2024, שוק הדיור ביוון כמעט מגיע לגבהים חסרי תקדים במכירות נכס, בעוד שהשכירות מתייקרת במהירות. ההשקעות בנדל"ן הולכות ומתרבות, אך עדיין הן נמוכות משמעותית מהשנים השיא של 2006-2008. ההשפעה ניכרת כאשר אחוז הבעלות על בתים צונח לפחות מ-70% לראשונה, ובלי להבין את זה משפחות מוציאות חלק גדול יותר מהכנסתן על דיור. בנוסף, ממשלת יוון השיקה חמישה יוזמות עיקריות: מתן הלוואות דיור מסובסדות, יישום הגבלות על השכרות קצרות מועד, הענקת תמריצים מס עבור השכרות ארוכות מועד, סיוע בשדרוגים לנכסים באמצעות אנרגיה יעילה, וצמצום מספר בתים לא מנוצלים. עם ירידת הריבית, מטרתם היא להבטיח שכל עלייה בהוצאות הדיור לא תעלה על גידול ההכנסות, ובכך למנוע נטל כלכלי נוסף על משפחות.
17/12/24
אמריקאים נוהרים לנדל"ן היווני לאחר הבחירות
העניין בנדל"ן היווני גובר בקרב אמריקאים לאחר הבחירות הנשיאותיות האחרונות בארה"ב. חוסר שביעות רצון מהמצב הפוליטי דוחף יותר אזרחים אמריקאים לשקול מעבר לחו"ל.
לאחר תוצאות הבחירות הנשיאותיות בארהב ב-2024, חלה עלייה בולטת בעניין של אמריקאים המעוניינים לרכוש נכסים ביוון. האכזבה מהמדיניות המיוצגת על ידי הממשל החדש של טראמפ מהווה גורם משמעותי מאחורי מגמה זו. ארגוני נדל"ן ביוון, כמו Elxis, דיווחו על זינוק משמעותי בתנועה מהאתרים שלהם מצד מבקרים אמריקאים. ג'ורג' גבריאילידיס, מנכ"ל Elxis, ציין שבשנת 2024 כבר חל שינוי משמעותי בעניין מצד אמריקאים, אך הבחירות האחרונות האיצו את הביקוש בצורה דרמטית. לקוחות אמריקאים היוו מעל 12% מהלקוחות שלהם בשנת 2024, ומספר זה צפוי לעלות. חברות בריטיות בולטות המתמחות בהגירה להשקעה, כמו Astons ו-Henley & Partners, אף הבחינו בעלייה של 400% בחיפושי נכסים על ידי אמריקאים מיד לאחר הבחירות בארה"ב. יוון הופכת לבחירה מועדפת עבור רבים, כאשר מספר משמעותי של אזרחים אמריקאים מגישים בקשות להיתרי שהייה, מה שמעיד על מגמה רחבה יותר של אמריקאים המבקשים לעבור לאירופה. תאריך פרסום: לא צוין
15/12/24
שוק הנדל"ן ביוון: מסע איטי
מכירות דירות ביוון נמשכות בדרך כלל 9 עד 12 חודשים, מושפעות מעלויות אזוריות ותנאי שוק משתנים. ההשקה של תוכנית "הבית שלי II" בשנת 2025 עשויה לזרז את התהליך הזה.
מכירות דירות ביוון נתקלות בעיכובים ארוכים, שלרוב נמשכים 9 עד 12 חודשים מהפרסום ועד לסגירה עקב משא ומתן ממושך ומחירים גבוהים. סלוניקי רואה עסקאות מהירות יותר, הממוצע הוא 5.5 חודשים, בעוד שהאיים היוניים נצפים לעיתים ארוכות יותר, בסביבות 7.8 חודשים. עם זאת, דינמיקה חדשה בשוק ויוזמות ממשלתיות עתידיות כמו תוכנית "הבית שלי II", המציעה סובסידיות לריבית, עשויות לצמצם את משך הזמן הזה לאחר 2025. בא Athנה ובסלוניקי, הביקוש עולה על ההיצע, מעט מאריך את זמני המכירה לכשש ו-5.7 חודשים, בהתאמה. ככל שפרברי סלוניקי הופכים פופולריים יותר, שוק הדיור התחרותי עשוי להפיק תועלת מתוכנית "הבית שלי II", שעשויה לסייע ל-20,000 בנות ובני זכות ולצמצם את זמני המכירה.
9/12/24
שוק הנדל"ן היווני מתמודד עם אתגרי אספקה בבנייה חדשה
צפי הפחתה במספר הבתים החדשים עקב רווחים מצומצמים ותקנות בנייה חדשות. למרות שהמחירים הגבוהים לדיור מתייצבים, דינמיקות חדשות כגון שינויים בוויזת הזהב עשויות לשנות את השוק.
שוק הנדל"ן היווני צפוי לראות ירידה באספקת בתים חדשים ונכסים אחרים. הסיבה לכך היא שבונים מתמודדים עם רווחים מצומצמים ועלויות קרקע ונכסים שממשיכות לעלות. מנכ"ל חברת הלניק פרופרטיס, אריקוס ארונס, הדגיש שעלויות הבנייה נשארות גבוהות ויש חסר בבונים זמינים. במגזר הדיור, בעוד שהמחירים מתייצבים, הם עדיין גבוהים. חלק מהסיבה לכך היא השפעת צעדים אחרונים הקשורים לוויזת הזהב ולשכרות לטווח קצר, שמאמצים את השפעותיהם עדיין נבחנות. בינתיים, הביקוש למשרדים חיוני, בראשות חברות מקומיות בינוניות המחפשות משרדים חדשים או משודרגים, אם כי יש חסר של משרדים במחירים סבירים במיקומים מרכזיים.
7/12/24
הפקעת קרקע באזורים הראשיים של יוון
למעלה מ-4,300 בקשות הוגשו להקל על הפקעת קרקעות מדינה ביוון מאז תחילת נובמבר
פלטפורמת אינטרנט חדשה ביוון, שהושקה ב-1 בנובמבר, חווה הצפה של בקשות מאנשים המחפשים להקל על תביעותיהם על קרקע בבעלות המדינה. התהליך מצריך מסמכים רבים, אך רבים עדיין מעוניינים להגיש בקשה. מתוך מספר הבקשות הכולל, 3,472 מגיעות מאזור אטיקה, הכולל כמה מהמיקומים הנחשקים ביותר בשוק הנדל"ן. באזורי יוקרה כמו פנורמה,וולה מחירי הקרקע יכולים לנוע בין 4,800 ל-10,000 יורו למטר רבוע, מה שמצביע על ערכם הגבוה של הקרקעות. מי שמעוניין להקל על קרקעותיו חייב לשלם בהתאם לדירוגים ספציפיים, הידועים כ"ערכים אובייקטיביים" (objective values), ולקריטריונים נוספים. יוזמה זו משקפת את הביקוש לנכסים באזורים יקרים ומנסה להתמודד עם בעיות ארוכות השנים של בעלות על קרקע.
4/12/24
הרווחים מאחורי שיפוצים
מחקר עדכני מגלה כי שיפוץ נכס יכול להעלות משמעותית את ערך המִכירה שלו. אזורים מסוימים ביוון, במיוחד אלו עם בניינים ישנים, מראים עלייה ניכרת לאחר שיפוצים.
שיפוצים זוהו כגורם מפתח בהעלאת ערך הבית ביוון. בתים משופצים יכולים לראות עלייה בערך הנכס של כ-58% בממוצע בהשוואה לנכסים שלא שופצו. עליית הערך הזו משתנה לפי מיקום ומושפעת מהמאפיינים של האזור ומאגר הדירות הקיים בו. אזורים ספציפיים נהנים יותר משיפוצים עקב הביקוש הגבוה ודירות ישנות. לדוגמה, מוסקאטו תופס את המקום הראשון עם עלייה של 116% בערך עבור נכסים משופצים, בשל הביקוש הגבוה ובניינים המתקדמים לגיל. פסירי רואה עלייה של 95.5% בשל המשיכה התיירותית שלו ופוטנציאל ההשקעות דרך השכרת דירות קצרות טווח. לעומת זאת, במרכז אתונה, ההשפעה פחות משמעותית עקב עלויות רכישה גבוהות וחוסר קונים המוכנים לשלם הרבה יותר, אפילו עבור בתים משופצים היטב. בדיקות שנערכו בקרב משקיעי נדל"ן מראות כי קונים מעדיפים בתים שמציעים עיצובים מודרניים ויעילי אנרגיה, דבר המניע את הביקוש לדירות משופצות. אזורים כמו מטקסורגיו הראו עלייה של 47% בערך בזכות השיפוצים, ומחזקת את המגמה שביתיים מעודכנים הם אטרקטיביים יותר לקונים פוטנציאליים.
1/12/24
רגולציות מחמירות להשכרות לטווח קצר ביוון
יוון מפעילה אמצעים חדשים להשכרת נכסים לטווח קצר עם חוקים חדשים שמבוססים על כללים מחמירים יותר ודמי רישוי נוספים
משרדי התיירות והאוצר של יוון הציגו רגולציות חדשות לחוקי השכרה בטווח קצר. משרד התיירות יהיה אחראי על ביצוע בדיקות כדי לוודא שהנכסים עומדים בדרישות החדשות, כגון תאורה הולמת, אוורור, ביטוח וציוד בטיחות. על ידי העברת רגולציות מחמירות אלו, הממשלה מקווה להגן על תעשיית התיירות ולהגדיל את הכנסות המדינה. בנוסף, הממשלה מעוניינת לטפל בדאגות לגבי חוסר בדיור בר השגה לטווח ארוך על ידי הפחתת השכרת נכסים בבעלים לטווח קצר. עשויות להתבצע בדיקות במקום כדי לוודא עמידה בכללים, ומנהלי נכסים יקבלו הודעה מראש. מהלך זה הוא חלק ממאמץ רחב יותר לסדר את שוק ההשכרה ולעודד זמינות רבה יותר של דיור לדיירים לטווח ארוך.
22/11/24
דירות שירות: השקעה חמה באתונה
השקעות בדירות שירות במרכז אתונה נמצאות בעלייה. בניגוד להשכרות קצרות טווח טיפוסיות, נכסים אלה יכולים לעקוף הגבלות צפויות לפעול בצורה רציפה.
דירות שירות במרכז אתונה הופכות פופולריות בקרב משקיעים, למרות האיסורים החדשים על רישום השכרות קצרות הטווח. דירות אלה אינן זקוקות למספרי רישום נכסים חדשים שכן עליהם יש רישיון כמו בבתי מלון, מה שמאפשר להם להמשיך לפעול ללא הפרעה. מצב זה מציע הזדמנות ייחודית עבור משקיעים המעוניינים לנצל את שוק התיירות של אתונה מבלי להתמודד עם המכשולים הרגולטוריים הרגילים. נכסים אלה פועלים בצורה דומה לבתי מלון, ומציעים שירותי ניהול אירוח, אך הם מושכרים באמצעות פלטפורמות דיגיטליות. מודל היברידי הזה מאפשר להם לעקוף את ההגבלות המיועדות להשכרות קצרות טווח טיפוסיות, והם מבטיחים הזדמנות השקעה יציבה. ככל שאתונה ממשיכה למשוך תיירים, הביקוש למלונות מסוג זה צפוי להישאר חזק, מה שהופך אותם לאופציית השקעה רווחית.
17/11/24
משקיעים סינים עדיין בעקבות הנדל"ן היווני
למרות הכללים המחמירים יותר של וויזת הזהב, העניין של סינים בשוק הנדל"ן של יוון משתנה
משקיעים סיניים עדיין מעוניינים מאוד בנדל"ן היווני, אם כי הפוקוס משתנה עקב העלאות צפויות בדרישות ההשקעה של תוכנית וויזת הזהב של יוון. במקום שמקונים קטנים יאגדו משאבים לרכוש דירות, חברות סיניות גדולות ואנשים עשירים יותר מתמקדים עכשיו בנכסים. שינוי זה מכוון לדירות נופש, מיזמי תיירות, דיור לסטודנטים והשקעות לוגיסטיות בערים יווניות שונות מעבר לאתונה בלבד. מקומות כמו הרקליון, יואנינה, פטרה וסלוניקי מושכים תשומת לב בזכות הפוטנציאל שלהם במגזרים אלה. כבר מתקיימת השקעת תיירות של 15 מיליון אירו ביואנינה, מה שמדגיש את המגמה הזו. השינוי יכול לפתוח דלתות חדשות עבור חברות סיניות גדולות שמחפשות להשקיע בפרויקטים גדולים והיקפים שונים ולא רק בדירות מגורים קטנות. ישנו עניין מיוחד בפרויקטים נדלניים אשר יתמקדו במוקדי תיירות שונים.
13/11/24
יוון המדינה הרביעית הזולה באירופה בנדל"ן
יוון מתבלטת כבחירה עליונה עבור משקיעים זרים בתחום הנדל"ן בשל מחירי הנדל"ן הנמוכים והנגישים שלה. דו"ח חדש מדגיש את יוון כמדינה הרביעית הזולה ביותר באירופה, מה שהופך אותה ליעד מעולה עבור רוכשים.
יוון מציעה נכסים באיכות גבוהה בעלויות נמוכות בהרבה בהשוואה לערים אחרות באירופה. נגישות זו, בשילוב עם הביקוש הגובר מצד רוכשים בינלאומיים, במיוחד מצפון וממערב אירופה, ממקמת את יוון כיעד "מציאה" להשקעות נדל"ן. על פי נתונים ממדריך הנדל"ן הגלובלי, אתונה מדורגת כעיר הרביעית הזולה ביותר באירופה בתחום הנדל"ן, עם מחירים של כ-€2,120 למ"ר. ערים אירופיות אחרות כמו מדריד וברלין מציעות מחירים גבוהים משמעותית, בעוד שציריך נמצאת בראש הרשימה עם המחירים הגבוהים ביותר. למרות עליית מחירי הנדל"ן ביוון, רוכשים זרים עדיין מוצאים את זה אטרקטיבי בזכות הפוטנציאל לעלייה עתידית במחירים של 8-10% בשנה. למרות שעלות הנכסים עלתה, מה שהקשה על המקומיים ביוון, משקיעים אירופיים רואים בכך הזדמנות. עם עלייה כמעט של 90% במחירים מאז 2017, השוק היווני מציע תחזיות מבטיחות להכנסות הון.
8/11/24
יוון מציעה הטבות מס עבור השכרות לטווח ארוך
הממשלה היוונית שואפת להקל על מחסור הדיור על ידי עידוד בעלי נכסים לשכור לטווח ארוך במקום טווח קצר. תמריצי מס חדשים יעמדו לרשות אלו שמבצעים את המעבר.
הממשלה מציעה צעדים חדשים להתמודד עם בעיית הדיור ביוון על ידי הענקת הטבות מס לבעלי נכסים. אם בעלי נכסים יעבירו את השכרות שלהם משכרות לטווח קצר, כמו Airbnb, לשכרות לטווח ארוך, הם יהיו פטורים מתשלום מס הכנסה משכר דירה לשלוש שנים. הכלל הנוכחי שבו בעלי נכסים חייבים לשכור את הנכס שלהם בטווח הקצר לפחות לשלוש שנים כדי להיות זכאים, יופחת לשנתיים או אפילו לשנה אחת. בעלי נכסים שלא הושכרו בזמן מה, גם יקבלו פטורים ממס אם יבחרו להשכיר לטווח ארוך. עם זאת, נכסים אלו צריכים להיות לא מנוצלים לפחות לשלוש שנים. שר האוצר קוסטיס האצידאקיס הכריז על השינויים הללו, והדגיש את מחויבות הממשלה להקל על הלחץ בשוק הדיור.
5/11/24
פיתוח נדל"ן יוקרתי מגיע לפיראוס
רשת ווינדאם ו-DKG מפתחות דירות אייקוניות הצופות לים האגאי
שותפות חדשה בין רשת בתי המלון ווינדאם לבין DKG פיתוח מביאה את דירות ווינדאם היוקרתיות לנמל פיראוס, זיאס. הפרויקט שמומן בסכום של 25 מיליון יורו יציע 72 דירות שירותיות אשר עוצבו על ידי האדריכל המפורסם ז'אן-פייר היים, עם דגש על "צ'ארם" ים-תיכוני בהשראת עץ הזית של יוון. הפרויקט של היים מציג עיצוב אדריכלי מודרני המשולב עם אלמנטים יווניים מסורתיים. שני המתחמים המיועדים, בני שמונה קומות, מציעים נוף פנורמי לים האגאי, ומצפויים לפתוח עד דצמבר 2025. העיצוב משתמש בחומרים איכותיים ומטרתו לשלב יוקרה עם תחושת מקום עמוקה והדהוד תרבותי. היוזמה מדגימה גישה מוקפדת לעיצוב, המתחשבת בכל היבט מהאסתטיקה ועד לשירותים. הפיתוח החדש מבטיח לשדרג את קו השמים של פיראוס תוך מתן חוויית מגורים יוקרתית שמאזנת בין אלגנטיות לנוחות מודרנית.
4/11/24
בתי מגורים חסכוניים באנרגיה זוכים לעלייה משמעותית בערכם ביוון
בתי מגורים חסכוניים באנרגיה ביוון עשויים להימכר ב-125% יותר מאלה שאינם משודרגים
בתי מגורים חסכוניים באנרגיה ביוון חווים עלייה בערכם, כאשר הם יכולים להימכר ב-125% יותר מאלה שאינם משודרגים, בשל הביקוש המתרקם למגורים ברי קיימא. מגמה זו ממחישה את היתרונות הכלכליים של השקעה בשדרוגי אנרגיה כמו פאנלים סולאריים ומערכות חימום יעילות. על פי מחקר של האתר ספיטוגאטוס , שהוצג בכנס הנדל"ן Prodexpo, בתים עם תעודת אנרגיה מסוג A זוכים לעלייה משמעותית בערכם בהשוואה לאלה שאין להם שדרוגי יעילות אנרגטית. עלייה זו ניכרת בשוקי הנדל"ן כמו איי הים האגאי ואתונה, שם קונים מוכנים לשלם משמעותית יותר עבור "בתים ירוקים". באופן ספציפי, האיים האגאיים, כולל הקיקלדים, מראים את הפער המחיר הגבוה ביותר, כאשר בתים ידידותיים לסביבה יקרים ב-125% מאלו המזוהים כברים. באתונה, המגמה בולטת במיוחד בפרברים הדרומיים, המארחים את מספר הבתים חסכוניים באנרגיה הגדול ביותר למכירה.
3/11/24
בניית חלומות עם מטבעות דיגיטליים
MetaWealth, חברת טכנולוגיה, מתכננת לגייס 1.5 מיליון דולר באמצעות מטבע דיגיטלי לבניית קומפלקס מגורים באתונה. גישה חדשנית זו מאפשרת השקעה בנדל"ן החל מ-100 דולר, במטרה לחדש את מימון הנכסים ביוון.
MetaWealth פורצת דרך בשיטה חדשה למימון פיתוחי נדל"ן ביוון על ידי הצגת מטבע דיגיטלי להשקעה בנדל"ן. הפלטפורמה שלהם מאפשרת לאנשים להשקיע בפרוייקטים מגורים על ידי רכישת אסימונים דיגיטליים, מה שהופך את ההשקעה בנדל"ן לנגישה ליותר אנשים. הפרויקט הראשון, Urban City 44, הממוקם ברחוב פיראוס, הוא חלק מהמאמץ המהפכני הזה, כאשר Astrea International Properties מפתחת 210 דירות, רבות מהן כבר נמכרו. החברה מתכננת להנפיק 14,753 אסימונים דיגיטליים, מגובים ב"חוזים חכמים", כדי לגייס 1.475 מיליון דולר עבור 12 דירות. חוזים חכמים אלה הם הסכמים דיגיטליים אוטומטיים שמבצעים את עצמם כאשר מתקיימות תנאים ספציפיים. הפרויקט מבטיח תשואה של 31% במשך 18 חודשים, כאשר התשואה השנתית עומדת על 20.67%. מכירת האסימונים נמשכת עד 16 בדצמבר, ובכך מהווה שינוי משמעותי בדרך בה ניתן לממן פרויקטי נדל"ן ביוון.
2/11/24
עיכובים ודאגות בשדה התעופה קסטלי בכרתים
בניית שדה התעופה הבינלאומי החדש בקסטלי, כרתים, נתקלת בכמה אתגרים שעשויים לעכב את סיום הבנייה. חיבורים, תשתיות ונושאי בטיחות הם דאגות מרכזיות שדורשות תשומת לב דחופה.
הבניה המתמשכת של שדה התעופה קסטלי בכרתים מבטיחה לשפר את החיבורים האזוריים, אך נתונה לעיכובים פוטנציאליים בשל בעיות תשתית ונגישות. הקישורים התחבורתיים הקיימים, כמו כבישים וחיבור רכבת פוטנציאלי, אינם מתוכננים כראוי, דבר המעלה דאגות לגבי קלות הגישה לשדה התעופה ממרכזים עירוניים מרכזיים ומוקדים כלכליים על האי. ניהול שיטפונות ומערכות אספקת דלק הם גם נקודות קריטיות. התוכניות הקיימות למערכות אלו אינן שלמות, והסתמכות על משאיות דלק מציבה סיכוני בטיחות. מערכות תמיכה אינטגרליות כמו הגנת הסביבה ורשתות כבישים משופרות לא טיפלו מספיק, תוך סיכון לתפקוד השדה ותפקידו בצמיחה האזורית. רשתות החדשות מדווחות על בעיות אלו ובנוסף חבר הפרלמנט היווני קונסטנטינוס kefalogiannis, המדגיש את הצורך פעולה ממשלתית קוהרנטית כדי להתגבר על אתגרים אלו. תצפיותיו מדגישות את הצורך בתכנון אסטרטגי שיבטיח ששדה התעופה קסטלי לא רק ייפתח בזמן, אלא גם יענה על צורכי החיבור של האזור ביעילות.
2/11/24
המטרו של סלוניקי
סלוניקי מתכוננת להשקת הקו המרכזי של המטרו ב-30 בנובמבר. המערכת החדשה מבטיחה לחולל שינוי בדרכי המסע בעיר, על ידי חיבור אזורים מרכזיים עם תכונות בטיחות מתקדמות.
הקו החדש של המטרו בסלוניקי, יוון, מתפרס על פני 9.6 קילומטרים עם 13 תחנות. הוא תוכנן במיוחד כדי להקל על הנסיעות באזורים המרכזיים העמוסים של העיר. אספקט ייחודי הוא שחמש תחנות משמשות כמוזיאונים, מציגות את ההיסטוריה התרבותית של האזור. כמו כן, צפוי שכ-254,000 נוסעים ישתמשו במטרו מדי יום, עם רכבות הנכנסות בכל 2.5 דקות. למרות שהמערכת אוטומטית, תמיד יהיה נוכח עוזר אנושי לביטחון נוסף. תכונות כגון דלתות מסך פלטפורמה וניהול מזווד ב-high-tech מבטיחות את ביטחונם של הנוסעים. לקראת ההשקה הרשמית, מתבצעים ניסויים רציפים כדי להבטיח שהכל עובד בצורה חלקה. מקווים שהקו הזה, וההרחבות העתידיות, יאמתו הפחתה משמעותית בתנועת הכבישים בסלוניקי.
1/11/24
שוק הנדל"ן ביוון במגמת עלייה
הזדמנויות ואתגרים בשוק הנדל"ן
העניין בקניית, מכירת או השכרת נכסים גבוה מאוד ביוון, כאשר רוב האנשים שוקלים לבצע עסקאות בחמש השנים הקרובות. זה מדגיש את תפקידו החיוני של המגזר הנדל"ן ופוטנציאל ההשפעה הכלכלית שלו. סקר שנערך על ידי לשכת הסוחרים באתונה בשם סוכנויות הנדל"ן גילה כי יותר מ-75% מהאנשים מעוניינים לקנות, למכור או להשכיר נכס בחמש השנים הקרובות. נשיא הלשכה, יואנס חציטיאודוסיו, ציין שלמרות האתגרים הנוכחיים, ישנו ביקוש משמעותי לשירותי נדל"ן. זה מציע שישנן הזדמנויות גדולות לצמיחה במגזר, מה שעשוי להשפיע באופן משמעותי על הכלכלה היוונית. סוכנויות נדל"ן ביוון צופות תקופה עסוקה קדימה. הסקר מראה עניין חזק בשוק הנדל"ן, מה שמעורר הזדמנויות ואתגרים נוכח בעיות הדיור המתמשכות. המגזר נראה מוכן למלא תפקיד משמעותי בעתיד הכלכלי של יוון, במיוחד בהתחשב בפוטנציאל המשמעותי שלו מאז 2019.
27/10/24
הדילמה בין שכירות לרכישת דירות אצל היוונים
ככל שמחירי השכירות ביוון עולים, יותר אנשים מתעניינים ברכישת דירות במקום בשכירות. עם זאת, מחירי הבתים הגבוהים והירידה בבקשות להלוואות משכנתא מראים כי רבים מתקשים לרכוש נכסים.
ביוון, ההחלטה בין שכירות לרכישת בית הפכה לנושא משמעותי. מחירי השכירות באזורים כמו אטיקה וסלוניקי עלו בצורה מובהקת, מה שמשווה את המחירים או אפילו לעיתים גבוה יותר מתשלומי המשכנתא החודשיים. מצב זה דוחף רבים לשקול את רכישת הבתים כאופציה יותר ריאלית. עם זאת, מחירי הנכסים הגבוהים נותרו מחסום מרכזי עבור קונים פוטנציאליים. רכישת בית דורשת הון עצמי משמעותי מראש, מה שמרתיע לעיתים קרובות רבים שאינם יכולים להרשות לעצמם הוצאות אלו. כתוצאה מכך, ישנה ירידה משמעותית בבקשות להלוואות משכנתא השנה בהשוואה לשנה שעברה, עם ירידה של 28% שנרשמה, לפי Individual Mortgage Solutions. לדוגמה, באזור כמו אמפלוקיפי באתונה, דירה 80 מ"ר בין 35 עד 45 שנים, מושכרת כעת תמורת 850 אירו לחודש (מחיר מבוקש). המחיר המבוקש המקביל למכירה הוא 216,000 אירו, כלומר נדרשים כ-55,000 אירו הון עצמי, סכום המקביל ל-20% משווי הנכס (כ-43,000 אירו) בתוספת 11,000 אירו נוספים, שהם עלויות העברה (רישום בטאבו, הודעה מוקדמת, מקרקעין, נוטריון וכו'). נותרו עוד 173,000 אירו למימון באמצעות משכנתא, כאשר התשלום החודשי הוא 828 אירו, תוך התחשבות בהלוואה בריבית קבועה של 10 שנים ובמשך כולל של 30 שנה. למרות נכונות הבנקים לאשר הלוואות לדיור, רבים נשארים סקפטיים בשל שיעורי ההלוואה הנמוכים והדרישות הקפדניות כמו תעסוקה יציבה. המחירים הגבוהים בשוק הדיור והדרישות הקפדניות להלוואות משמעותם שיותר אנשים מתקשים לעבור משכירות לבעלות על נכסים.
24/10/24
עלייה ברווח שכירות קצרת טווח ביוון
יוון מצפה שהכנסות ממסים משכירות קצרה יגיעו ל-830 מיליון יורו עד סוף 2024, משקפות צמיחה משמעותית. הממשלה מתמודדת עם חששות לגבי זמינות דיור על ידי החמרת הרגולציה על השכירות.
הכנסות ממסים משכירות קצרה ביוון נמצאות במגמת עלייה חדה, עם תחזיות שעלו ל-830 מיליון יורו עד סוף 2024. עלייה זו בולטת, שכן ההכנסות היו רק 70 מיליון יורו בשנת 2017. רמת העמידה בתקנות מיסי הנכס גבוהה, כאשר רוב ישויות השכירות מקיימות דרישות רישום ומיסוי. עם זאת, הצמיחה המהירה של השכירות הקצרה מפעילה אתגרים, במיוחד בהקשר לזמינות דיור ארוך טווח במחיר סביר. בתגובה, ממשלת יוון מביאה צעדים כמו הגבלת ימי השכירות והקפאת רישומי שכירות קצרה חדשים בשכונות צפופות שכירות באתונה למשך שנה. צעדים אלו נועדו לאזן בין היתרונות הכלכליים של השכירות הקצרה לבין הצורך להבטיח גישה לדיור במחיר סביר לתושבים. ההשפעה של צעדים אלו תוערך בסוף 2025 כדי להחליט על כל יישומים נוספים.
21/10/24
יוון מעדכנת ערכי נכסים באזורים מרכזיים
סוקרי נכסים ביוון מחדש מעריכים ערכי נכסים ב-36 מחוזות ברחבי 12 רשויות, והשפעה על מיסי הנכסים העתידיים. ההחלטות הסופיות במקרים אלו יתקבלו על ידי שר הכלכלה והפיננסים, עם כל שינוי שייכנס לתוקף מיום הפרסום.
הסוקרים קיבלו משימה להעריך "ערכים אובייקטיביים", גורם מרכזי בקביעת מיסי הנכסים, בכמה רשויות, כולל אגיואי אנרג'ירוי-קמאטרו וגולפאדה. הערכות אלו הן קריטיות, מכיוון שהן ישפיעו ישירות על סכום מיסי הנכסים של בעלי הנכסים. הסוקרים חייבים להשלים את ההערכות ולהגיש את המלצותיהם עד ה-11 בנובמבר. אם הסוקרים ממליצים על שינוי בערכים הנוכחיים, הערכים החדשים לא יחולו על מיסי נכסים מן העבר אלא הם יכנסו לתוקף משעת הודעת השר על ההחלטה. זהו חלק ממאמץ רחב יותר להבטיח שמיסי הנכסים ישקפו את ערך השוק האמיתי של הנכסים ברחבי יוון.
18/10/24
שינוי בכללי הביטוח לבעלי נדל"ן ביוון
החל מינואר 2025, בעלי נכסים ועסקים ביוון עם נכסים או הכנסות משמעותיות יצטרכו לבטח את נכסיהם בפני אסונות טבע כדי לקבל סיוע מהמדינה.
ממשלת יוון הודיעה כי בעלי נכסים עם נכסים העולים על 500,000 אירו ועסקים עם הכנסות העולות על 500,000 אירו בשנה יצטרכו לבטח את נכסיהם נגד אסונות כמו רעידות אדמה ושיטפונות כדי לקבל תמיכה מהמדינה. אם הם יבוטחו את נכסיהם, הם יקבלו הנחה של 10% על מס הנדל"ן (ENFIA). עבור נכסים בשווי של עד 500,000 אירו, ההנחה תעלה ל-20%. המטרה היא לעודד הגנה פיננסית באמצעות ביטוח, מה שיכול להפחית את העומס על המדינה במקרה של אסונות טבע. בעלי נכסים שיעמדו בדרישות יחוו ירידה במסיהם, מה שיכול להעניק חיסכון משמעותי עם הזמן.
17/10/24
שוק הנדל"ן לחופשות ביוון רואה עלייה ברכישות בעלות גבוהה
אנשי עסקים מבוגרים רוכשים יותר ויותר בתים לחופשה ביוון, עם העדפה לנכסים מעל €500,000. מגמה זו חושפת שינוי לעבר בתים בעלי ערך גבוה, למרות עליית הריביות.
אנשים בגיל 50 ומעלה, במיוחד אנשי עסקים, הם כעת הקונים העיקריים של בתים לחופשה ביוון והם מחפשים בעיקר נכסים חדשים ומפנקים לשימוש אישי, עם השכרת קצרה כחלופה משנית. חברה הולנדית, Elxis – At Home in Greece, מתמחה בשוק זה וגילתה שלרוב הקונים יש עכשיו תקציבים בין €250,000 ל-€600,000. לפי גרגורס גביליודיס מ-Elxis, קונים אלה מוכנים כעת להוציא יותר על בתי יוקרה עם בריכות ונוף לים. המחיר הממוצע של בתים אלה עלה ל-€378,500 בשנת 2023, שזה 27.8% גבוה יותר מאשר בשנים קודמות.
14/10/24
מחירי הבתים בצפון יוון עולים על אלה של אתונה
בתים בסלוניקי ובכמה אזורי נופש הפכו ליקרים יותר מאלה של אתונה המרכזית. מגמה זו מונעת על ידי ביקוש זר ופיתוחים חדשים של דירות יוקרה.
לאחרונה, עלות רכישת נכסי נופש ודירות בסלוניקי זינקה, והגיעה למעל לדירות במרכז אתונה. מהרבע השלישי של 2019 ועד כה, בסלוניקי נרשמו עליות במחירי הדירות ב-83.5%, והגיע ל-€2,400 למ"ר בממוצע, בעוד שאתונה חוותה עלייה של 43% ל-€2,177 למ"ר בממוצע. באזורים כמו חלקידיקי והאיים הקיקלדים נרשמו גם עליות מחירים. בחלקידיקי, המחירים גבוהים ב-12.25% מאלה של אתונה, בעיקר בזכות נכסים חדשים של יוקרה שמושכים קונים זרים. האיים הקיקלדיים לוקחים את המגמה צעד נוסף עם מחירים גבוהים ב-64.5% מאלה של אתונה, ועומדים על €3,583 למ"ר, בעיקר בשל בתים ופרויקטים חדשים באיים. עליית מחירי הנדלן משקפת את העניין המתמשך מצד קונים זרים, שמוזן עוד יותר על ידי קסם האזורים הפסטורליים של יוון וההצעות הנדלניות המפוארות.
10/10/24
מרכז הטכנולוגיה החדש של סלוניקי
מרכז החדשנות והטכנולוגיה בסלוניקי מוקם כדי לחזק את החדשנות ביוון. הוא שואף לעודד שיתופי פעולה בין מוסדות אקדמיים, סטארטאפים ועסקים טכנולוגיים מתקדמים, תוך משיכת תשומת לב מקומית ובין-לאומית
מרכז החדשנות והטכנולוגיה של סלוניקי, הידוע גם בשם THESSINTEC, הוא פארק מדע וטכנולוגיה פורץ דרך שמפותח בקרבת נמל התעופה הבינלאומי של סלוניקי. שטח המרכז מגיע ל-761,000 מטרים רבועים, והוא יביא יחד משאבים ציבוריים ופרטיים למחקר ופיתוח, ויספק מקום לחדשנות מתקדמת. הגישה שיתופית שלו מתמקדת ביצירת מוצרים ושירותים ספציפיים עבור השוק הגלובלי, תוך מעורבות שותפויות עם עסקים יוונים וגופי מחקר כמו גם פארקי טכנולוגיה בינלאומיים. אספקט מרכזי של THESSINTEC הוא הקישור שלו לתחומים שונים כגון חומרים מתקדמים, אינטליגנציה מלאכותית ואנרגיה נקייה. המרכז שואף לתמוך באקו סיסטם של החדשנות היוונית, כולל סטארטאפים, מעבדות מחקר וחברות ספין-אוף, על ידי מתן תשתיות ושירותי תמיכה נדרשים. יוזמה זו היא חלק מהמגוון הרחב של מאמצי הממשלה היוונית לקידום יזמות סטארטאפים ולמאבק בתופעת "בריחת המוחות", שבה מקצוענים מוכשרים עוזבים את המדינה. הפרויקט הענק נבנה בשטח מועצה של תרמיקוס ליד נמל התעופה הבינלאומי "מקדוניה".
2/10/24
זינוק בנדל"ן היווני
מחירי הבתים ביוון עלו ב-4% מעל לרמות של 2008, אך איכות הבתים ירדה. הקונים ניצבים בפני אתגרים כלכליים בשל ירידה בהכנסה ריאלית וחוסר בנכסים איכותיים.
ביוון, מחירי הנדל"ן באזורים כמו אטיקה גבוהים עכשיו ממה שהיו בתקופת השיא של השוק בשנת 2008, עם עלייה של 4%. עם זאת, הבתים שנרכשים הם, בממוצע, ישנים יותר—עם קונים עכשוויים שרוכשים לרוב בתים בני 40 שנה לעומת בתים בני 20-30 שנה של 2008. מגמה זו מצביעה על כך שבעוד שמחירים עלו, איכות הבתים הזמינים ירדה. ההכנסה הריאלית של משקי הבית היווניים ירדה ב-20% מאז 2008, מה שמוביל את רכישת הבתים לאתגר גדול יותר. בניית נכסים חדשים ואיכותיים האטה באופן משמעותי, עם פחות היתרי בנייה הניתנים בכל שנה מאז 2011 לעומת שנה אחת ב-2005. זה תורם למחסור באפשרויות דיור נחשקות. גם שיעורי הבעלות על דירות ביוון ירדו, מ-80% יותר בשנות ה-80 וה-90 ל-69.6% בלבד ב-2023. גורמים כלכליים, כולל שכר שאינו תואם את עליית מחירי הבתים, דוחקים רבים לעבר פתרונות דיור יותר נגישים, ותמיכה כלכלית משפחתית לרכישת בתים פחתה מאז המשבר הכ
28/9/24
זרים רוכשים בתי יוקרה גדולים
זרים רוכשים יותר ויותר בתים יקרים וגדולים יותר לחופשותיהם ביוון, בהשוואה לשאר מדינות באירופה.
זרים רוכשים באופן גובר בתים גדולים ויקרים יותר לחופשה ביוון. מגמה זו מונעת על ידי השוואות משתלמות בין מחיר ואיכות עם מדינות אירופיות אחרות, מה שהופך את הנכסים היווניים להשקעה פופולרית ומשתלמת עבור המשיקיעים. נתונים מסוכנויות הנדל"ן המבצעות עסקאות של בתים נופש יוקרתיים ביוון, מעידים על כך שהשווי הממוצע של בתים שנמכרו בשנת 2024 הוא 378,500 יורו, עלייה משמעותית של 27.8% מהשנה הקודמת ו-44% בעוד מ-2022. העלייה במחירים טוענים סוכנויות הנדל"ן בעיקרן נובעת מבניה איכותית וטובה יותר של הבתים והמתקנים הציבוריים, כמו בריכות פרטיות ונופים לים, שמחירם סביר יותר ביוון בהשוואה למדינות אירופאיות אחרות. סוכנויות הנדל"ן צופות שהמחירים של בתים לחופשה ביוון ימשיכו לעלות ב-8-10% בשנה בשנים הקרובות. מקומות פופולריים כמו כרתים, קורפו ופרבזה רואים ביקוש גבוה, במיוחד עבור נכסים חדשים. הרוכשים מחפשים לא רק בתים מהנים לחופשה אלא גם הזדמנויות השקעה מבטיחות עם תשואות שנתיות צפויות של לפחות 4%.
25/9/24
עלייה בביקוש משרדים חדשים
הביקוש הגובר למשרדים מודרניים מוביל לעלייה בפעילויות בנייה והשכרות באתונה. העיר רואה עניין משמעותי ממגוון מגזרי משק, המניע את מחירי השכירות למעלה.
יותר מ-200,000 מטרים רבועים של בנייני משרדים חדשים נמצאים כרגע בפיתוח באתונה, עם 133,428 מטרים רבועים נוספים בשלב התכנון. הצמיחה הזו נועדה לענות על הביקוש הגבוה מעסקים המחפשים שטחי משרד מודרניים. ברבעון השני בלבד, 45,000 מטרים רבועים הושכרו, מה שמצביע על עלייה של 50% מהרבעון הראשון, אך 13% פחות מהתקופה המקבילה בשנה שעברה בשל זמינות מוגבלת. רוב הביקוש לשכירויות במהלך הרבעון השני היו בעיקר עבור חברות טכנולוגיה ומשרדים למגזר הציבורי. רוב המוחלט של הביקוש להשכרה נצפה במרכז אתונה, בצפון מזרח אטיקה ובפרברי הדרום. מחירי השכירות עלו לכ-30 יורו למטר רבוע בחודש, ורבים מהבניינים שבבנייה כבר הבטיחו שוכרים. הצפי הוא שהמגמה הזו תמשיך, בעיקר עבור שטחי משרד ידידותיים לסביבה.
23/9/24
האזורים המבוקשים ביותר במרכז אתונה לטווח קצר
מרכז העיר אתונה הוא הפופולרי ביותר לשכירויות קצרות טווח, עם מספרי תפוסה גבוהים של לילות מוזמנים.
המשולש המסחרי ואזור קוקאקי באתונה הם האזורים המובילים לשכירויות קצרות טווח, עם מספר לילות שהייה שנתי משמעותי. רבים מהנכסים הללו בבעלות משקיעים או מנוהלים על ידי חברות. על פי נתונים מ-AirDNA, המשולש המסחרי - הכולל את מונסטיראקי, פלאקה ופסירי - אשר עומד על מספר של 505,965 לילות שהייה בשנה, מה שמייצג כ- 165 ימי תפוסה לכל יחידה בכל אחד מהאזורים. באזור קוקאקי הנתונים מראים 232,611 לילות שהייה, שהם 148 ימי תפוסה לכל יחידה. אזורים אלו נותרו מאוד אטרקטיביים לתיירים המחפשים אפשרויות להשכרה קצרה.
21/9/24
הונאת וויזת זהב שנחשפה ביוון
משקיעים סינים נקשרו בהונאת נדל"ן הקשורה לתכנית וויזת הזהב של יוון. הרשויות חוקרות הונאה פוטנציאלית שכוללת מקדמות על נכסים שמעולם לא נמסרו.
הרשות לאיסור הלבנת הון חוקרת מחדל הקשור בהונאת משקיעים באמצעות תוכנית ויזת הזהב על ידי גביית מקדמה בגין רכישת נכס מבלי להעביר לקונים את העבעלות על אותם נכסים. החקירה מתמקדת בעיקר במשקיעים הסינים ונבדקות מספר עסקאות בשוק הנדל"ן שחשודות שבוצעו בשיטה שצויינה. לדברי מומחים הפעילים כבר שנים בתחום תוכניות הגירה להשקעות, מקרה זה קשור כנראה לחברה או לחברות לפיתוח דיור, המוקדשים להענקת ויזות זהב למשקיעים שאינם מהאיחוד האירופי. ייתכן שאותו נכס נמכר מספר פעמים לכמה שיותר משקיעים.
17/9/24
מחירי בתים ביוון צפויים לעלות שוב
מומחים צופים עלייה משמעותית של 10-15% במחירי הבתים ביוון בשל השלב השני של תוכנית 'הבית שלי'. העלייה נובעת בעיקר מכך שהקריטריונים לזכאות לא הורחבו.
מומחים בשוק מזהירים שהמחזור השני של תוכנית 'הבית שלי' ביוון עלול להוביל לעלייה נוספת של 10-15% במחירי הבתים. במחזור הראשון חוו עלייה חדה במחירי הנדל"ן עקב הביקוש הגובר באזורים ספציפיים, בעיקר במרכז אתונה ובפרברים המערביים. המחזור השני של התוכנית יכלול דירות עם שווי של עד 250,000 יורו, גודל מקסימלי של 150 מטרים רבועים, ותאריכי בנייה עד 2007. חוסר ההרחבה של הקריטריונים עשוי לחזור על העיוותים שחוו במחזור הראשון של התכנית.
11/9/24
מחירי הנדל"ן באטיקה וסלוניקי ממשיכים לעלות
מחירי הבתים באטיקה זינקו ב-88% מאז 2017, ועברו את השיא של 2008. ברמה הארצית, המחירים אינם רחוקים מהשיאים הקודמים שלהם, עם עליות משמעותיות בערים המרכזיות כמו אתונה וסלוניקי.
מאז שהחל השיקום של שוק הנדל"ן ב-2017, מחירי הבתים באטיקה טיפסו בחדות ב-88%, בעיקר הודות לעניין מצד זרים וביקוש מקומי מסוים. מחירים אלו כבר עברו את שיא 2008 ב-4%. ברמה הארצית, מחירי הבתים עלו ב-69.2% אך עדיין מעט מתחת לשיא 2008. שוק הדיור הארצי כמעט שחזר לעצמו, דבר שמציב אתגרים חדשים, במיוחד באתונה ובסלוניקי. נתונים מבנק יוון מצביעים על קצב צמיחה איטי אך עדיין משמעותי, שממשיך לעקוף את האינפלציה ועליות ההכנסה למשקים. באטיקה ובסלוניקי, עליות המחירים ברבעון השני היו 9.1% ו-12.1% בהתאמה, כשחלק מהשכונות חוו עליות גבוהות עוד יותר.
5/9/24
יוון מציעה הטבות מס כדי להקל על משבר הדיור
הממשלה תעניק תמריצי מס לבעלי נכסים כדי להתמודד עם מחירי השכירות הגבוהים.
הממשלה היוונית מתכננת להציע פטור ממס לשלוש שנים לבעלי נכסים שמביאים את הדירות הריקות שלהם לשוק השכירות לטווח ארוך. יוזמה זו תוכרז באופן רשמי על ידי ראש הממשלה קיריאקוס מיצוטקיס ביריד הבינלאומי של סלוניקי. המדיניות החדשה מכוונת להפחית את עלויות השכירות על ידי עידוד בעלי נכסים להשכיר את נכסיהם הריקים לטווח הארוך. כדי להיות זכאים, נכסים חייבים להיות לא מאוישים משנת 2023 ואילך. גם בעלי נכסים פרטיים וגם בעלי נכסים תאגידיים זכאים להטבות. אם בעל נכס יחליף משכירות לטווח קצר לשכירות טווח ארוך, הוא יהנה גם מהטבת מס לשלוש שנים, בתנאי שהנכס משמש כמקום מגורים עיקרי לאחד מהשנים הללו. מהלך זה צפוי לשחרר אלפי נכסים לשוק, ולעזור בהפחתת מחירי השכירות הגבוהים. כיום, הכנסות השכירות ביוון ממוסות בין 15% ל-45%. עם הצעדים החדשים, בעלי הנכסים יכולים לחסוך עד 2,700€ במהלך שלוש שנים על ידי השכרת נכסיהם. זהו חלק ממאמצים רחבים יותר של הממשלה להתמודד עם בעיית המחסור בדיור ובעיות השכירות במדינה.
30/8/24
נוודים דיגיטליים באתונה
אתונה מושכת נוודים בזכות קרבה לים ושכירויות כמויות למרות תשתית אינטרנט איטית ביחס לשאר מדינות אירופה
אתונה מדורגת במקום ה-23 מבין 25 היעדים המובילים לנוודים דיגיטליים גלובליים, על פי מחקר של יועצי נדלן גלובליים, Savills. למרות שאינה בראש הרשימה, אתונה מוערכת בזכות המיקום ליד הים, איכות החיים, ושכירויות נמוכות יחסית בהשוואה למקומות רצויים אחרים. מאז שיוון החלה להנפיק וויזת הזהב לאורחים דיגיטליים בשנת 2021, הביקוש עולה בהתמדה, עם סך של 327 ויזות שהונפקו עד אוקטובר 2023. חברת אמריקאית International Workplace Group פותחת שני משרדים משותפים בפיראוס וגליפדה תחת המותג Regus, מה שמצביע על העניין הגובר בסביבות עבודה גמישות. למרות פיגור בתשתיות ובמהירות האינטרנט, אתונה מתחרה עם יעדים מובילים כמו דובאי, אבו דאבי, ומלאגה, ומבססת את משיכתה לאנשי מקצוע מדורגים גבוה שמחפשים לעבוד מרחוק.
29/8/24
שוק העבודה היווני מתמודד עם מחסור במשרות בעלות שכר גבוה
למרות ירידות באבטלה ושכר נמוך, משרות בעלות שכר גבוה עדיין נדירות ביוון. מאמצים להתמודד עם אינפלציה ולהגביר את ההכנסה הלאומית כוללים הפעלת אוכלוסיות לא פעילות וגיוס עובדים מחו"ל.
בשנת 2013 היו רק 1.37 מיליון עובדים במגזר הפרטי ביוון, ומתוכם 20% הרוויחו יותר מ-1,500 אירו בחודש. עד 2023, מספר העובדים עלה ל-2.3 מיליון, אך רק 18.9% מהם מרוויחים יותר מ-1,500 אירו. סף תשלום זה מונע מרבים לקבל הטבות חברתיות עקב מיסים גבוהים ותשלומים לביטוח לאומי. הממשלה מאמינה שהעלאת השכר והתעסוקה, כולל הבאת עובדים זרים, היא המפתח להתמודד עם אינפלציה ולהגביר את ההכנסה הלאומית.
27/8/24
האבטלה ביוון יורדת מתחת ל10%
לראשונה מזה 15 שנים, שיעור האבטלה ביוון ירד מתחת ל-10%, והגיע ל-9.6% ביוני 2024. זו ירידה משמעותית מ-11.4% ביוני 2023 ומציגה צמיחה חיובית בתעסוקה.
הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה של יוון (ELSTAT) דיווחה כי שיעור האבטלה ביוון ירד ל-9.6% ביוני 2024, שיפור ניכר מחודש שנה שעברה. למרות שממתינים לנתונים מתואמים עונתית לאישור, המגמה מצביעה על שוק עבודה בריא יותר. הפעם האחרונה בה נרשם שיעור אבטלה מתחת ל-10% הייתה בספטמבר 2009, מה שמציב אבן דרך קריטית למדינה. במקביל לירידה באבטלה, חלה עליה במספר המועסקים. הנתונים מצביעים על כך ש-4,293,899 אנשים מועסקים כעת, מה שמסמן עליה של 1.9% מיוני 2023 ועליה של 1% ממאי 2024. בעוד שמספר האנשים שאינם מחפשים עבודה גם הוא בירידה, כוח העבודה עדיין נמוך בכ-300,000 בהשוואה לנתוני 2009, אך שינוי חיובי זה מבטיח תחזית כלכלית מחוזקת יותר עבור יוון.
26/8/24
משך שנות העבודה ביוון
כוח העבודה הצעיר ביוון מתקשה והתקופות העבודה הקצרות נמשכות לאורך השנים. התעסוקה של הצעירים ביוון עדיין מפגרת מאחור, אך מגמות עדכניות מרמזות על שיפור.
אורך החיים המקצועיים ביוון עומד בממוצע על קצת מעל 34 שנים, מרחק רב בהשוואה למדינות כמו הולנד ושוודיה, שבהן אנשים בדרך כלל עובדים למעלה מ-40 שנה. על פי נתוני יורוסטט לשנת 2023, אורך תקופת העבודה של 34.2 שנים ביוון הוא מהקצרות ביותר באירופה. שיעורי התעסוקה בקרב הצעירים ביוון נשארים נמוכים באופן קריטי, כאשר הרבה צעירים כלל אינם נכנסים לשוק העבודה. למרות שיש שיפור מסוים מאז המשבר הכלכלי, יוון עדיין נמצאת מאחור ביחס לרוב מדינות אירופה בתעסוקת צעירים, מה שמדגיש בעיות יסודיות במבנה הכלכלי ושוק העבודה במדינה.
25/8/24
הדילמה של מחסור הדיור בר השגה למקומיים
הממשלה מתכננת להתמודד עם עליית דמי השכירות בערים היווניות ובאתרי התיירות הפופולריים. ראש הממשלה קיריאקוס מיצוטקיס עשוי לחשוף את הצעדים הללו ביריד הבינלאומי בסלוניקי בספטמבר.
ממשלת יוון פועלת למציאת פתרונות לבעיה של מחסור בדיור בר השגה, שמקשה על תושבים ועל עובדים חיוניים כמו מורים ורופאים, במיוחד במוקדי התיירות. עליית דמי השכירות הפכה את העניין לקשה במיוחד עבור אנשי המקצוע הללו למצוא מקום מגורים. התכניות עשויות לכלול הגבלת מספר הנכסים שניתן להשכיר לטווח קצר, ודרישה לרישום עסקים למי שמחזיק בכמה דירות להשכרה. צעדים נוספים עשויים לכלול הגבלת מספר ימי השכרה, במיוחד באיים, והצעת תמריצים במיסוי על מנת לעודד הסכמי שכירות לטווח ארוך במקום קצר.
22/8/24
יוון מציגה מגבלות חדשות על משכנתאות
כללים חדשים מטרתם לעזור לרוכשי נכסים בפעם הראשונה ולהבטיח יציבות כלכלית.
הבנק של יוון, בשיתוף פעולה עם הבנקים, קובע מגבלות חדשות על משכנתאות כדי לשלוט על כמות ההלוואות ביחס לערך הנכסים וההכנסות של הלוים. אמצעים אלה, שמתחילים בשנת 2025, נועדו לעודד רכישת בתים ראשונה תוך הקטנת הסיכון הכספי. החל משנת 2025, לווים חדשים ביוון יוגבלו על סכום לקיחת המשכנתא כדי למנוע הלוואת יתר. מגבלות אלו יאפשרו הלוואות לכסות עד 80% מערך הנכס, כאשר רוכשי פעם ראשונה יוכלו ללוות עד 90%. בנוסף, ההחזרים החודשיים לא יעלו על 40% מההכנסה של הלווה, או 50% לרוכשים בפעם הראשונה. למרות התקנות החדשות, בנקים יוכלו לאשר עד 10% מההלוואות שעוברות על המגבלות הללו, בהתבסס על הפרופיל הכלכלי של הלווה. גישה זו עוקבת אחר נוהג אירופאי נפוץ כדי לשמור על יציבות שוק הדיור ולהבטיח שהלוואות מאובטחות כנגד ירידות אפשריות בערך הנכס.
19/8/24
יוון רואה זינוק במכירות הבתים עקב שינויים בוויזת הזהב
זרים ממהרים לקנות נכסים ביוון לפני העלאת דרישות ההשקעה. פיראוס בפרט, נהנית ממכירות ועליית מחירים.
החל מה-1 בספטמבר, יוון תעלה את סכום ההשקעה המינימלי הנדרש עבור תכנית וויזת הזהב מ-500,000 אירו ל-800,000 אירו בערים הגדולות ומ-250,000 אירו ל-400,000 אירו באזורים אחרים. שינוי זה נועד להגדיל את מכירות הנדלן, במיוחד במקומות כמו פגרה, אתונה, סלוניקי, מיקונוס וסנטוריני. מחירי הנדל"ן בפגרה עלו בכמעט 29% ברבעון השני של 2024 עקב הביקוש הגבוה. משקיעים זרים מעדיפים את פיראוס בזכות קרבתה לנמל הגדול ביותר של יוון. הסינים, הערבים והטורקים הם הרוכשים הפעילים ביותר, המבקשים להבטיח היתר מגורים לחמש שנים ותשואת השקעה שנתית של 4%. שכר הדירה בפיראוס עלה גם הוא באופן משמעותי, ועלה ביותר מ-14% ברבעון השני של 2024. עם זאת, נכסים רבים שנרכשים עבור ויזת הזהב נותרו ריקים או נמכרים מחדש במהירות. המכירות החוזרות הרווחיות ביותר התרחשו בין השנים 2019 ו-2020, כשנרכשו במקור במהלך משבר הכלכלי של השנים 2015-2017.
17/8/24
התפתחויות מרגשות ברחוב סטדיו באתונה
שינויים גדולים ברחוב סטדיו כוללים מלונות חדשים, משרדים והיכל אוכל. הפרויקטים הללו מטרתם למודרניזציה ושיפור אזור מרכז העיר.
רחוב סטדיו ההיסטורי באתונה חווה התפתחויות נדלן משמעותיות. ארבעה פרויקטים גדולים נמצאים בתהליך או בקרבת השלמה, כאשר הם מסבים מבנים ישנים למלונות מודרניים, משרדים ולהיכל אוכל יווני חדש. יוזמות אלו מיועדות לענות לצרכי תעשיית התיירות הפורחת ולצורך במבנים בני-קיימא ויעילים אנרגטית. פרויקט מרכזי אחד כולל המרה של בניין משרדים משנת 1959 למלון אקולוגי בעל 4 כוכבים עם אישור LEED. באופן דומה, נכס של EFKA יהפוך למלון 4 כוכבים נוסף לאחר שיפוץ מקיף. דגש נוסף הוא יצירת היכל אוכל יווני תוסס בארסקאי, שמקדם מוצרים ותזונה יוונית ים תיכונית. גם יורובנק שידרגו בניין נוסף למשרד מודרני וירוק, תוך דגש על פיתוח עירוני בר-קיימא.
15/8/24
עסקת נדל"ן מרכזית ביוון מתקדמת
הסכם העברת הנכסים המשמעותי של בנק Alpha מתקדם למרות סיבוכים.
בנק Alpha מסיים את העברת הנכסים הגדולה בהיקף של כ-570 נכסים ל-Dimand, Premia ו-EBRD בסכום של כ-400 מיליון יורו. העסקה, המערבת סוגי נכסים מגוונים, נתקלה בעיכובים עקב הליכים מורכבים אך מתקרבת להשלמה. ההסכמה הראשונית נחתמה בפברואר 2023, והעסקה תקנה לבנק Alpha אחזקה של 35% בארגון החדש, בעוד Dimand, Premia ו-EBRD יחזיקו בשאר המניות. הפורטפוליו המועבר כולל משרדים, נכסים מסחריים, מגורים, שימושי תעשייה ונכסי לוגיסטיקה. חלק מהנכסים יימכרו, ישופצו או יושכרו, כאשר בנק Alpha יישאר כשוכר במקרים מסוימים. שירותי הנדלן של Alpha ינהלו את הנכסים תחת חוזה של שבע שנים. דיונים על עתיד החברה בבורסה של אתונה עדיין נמשכים, אך ההחלטה עוד לא התקבלה.
14/8/24
מהפך יוקרתי למלון היסטורי ביוון
מלון קסניה ההיסטורי באי קיתנוס יהפוך לאתר נופש 5 כוכבים. יזם ישראלי משקיע 25 מיליון יורו ומעצים את פוטנציאל התיירות.
אברהם רביד, יזם ישראלי, משקיע 25 מיליון יורו כדי לשפץ את מלון קסניה ההיסטורי בקיתנוס, יוון, לריזורט חמישה כוכבים מפואר. לאחר שרביד רכש את המלון ב-2018, הוא השיג כעת את כל האישורים הדרושים ומתכנן להתחיל בבנייה בסוף 2024. הפרויקט, שנקרא 'בראשית של מרחצאות המלכותיים של קיתנוס', כולל שדרוג המלון ובניית בתים יוקרתיים חדשים, גן ירוק ומרינה. הריזורט מיועד לתרומה לכלכלת האי, לעידוד התיירות וליצירת מקומות עבודה.
12/8/24
פריחת הנדל"ן הקיקלדי
סנטוריני ומיקונוס אולי הם האיים הקיקלדיים המפורסמים ביותר, אך נתונים אחרונים מראים כי פארוס וטינוס ראו את מרבית מכירות הנכסים בחמש השנים האחרונות. שינוי זה מעצב מחדש את נופי האיים והקהילות.
פארוס מובילה עם 2,172 מכירות נכסים, בעוד טינוס עוקבת מקרוב עם 2,127. הטרנד משקף עניין גובר של משקיעים, שמונע על ידי ערכי הנדל"ן העולים באיים אחרים כמו סנטוריני ומיקונוס. גל מכירות הנכסים הזה מצביע על שינוי בשוק הנדל"ן של הקיקלדים, כאשר גם איים קטנים יותר כמו אנטיפארוס ואנו קופוניסי רואים פעילות ניכרת. מומחים מביעים דאגה לגבי השינויים הללו. הם מזהירים שמכירות נכסים מוגברות והשקעות בקנה מידה גדול עלולות לשנות את מראהם וזהותם המסורתיים של האיים. אובדן הבעלות המקומית עלול להוביל לדומיננטיות האינטרסים של המשקיעים על פני קהילות התושבים, ואולי אפילו לגרש פעילויות כלכליות מסורתיות כמו חקלאות.
10/8/24
הפרברים הירוקים של אתונה מאוימים על ידי תקנות בנייה חדשות
אזורי הפרברים סביב אתונה מאבדים מהירוק שלהם בשל תקנות חדשות המאפשרות בניית מרתפים בהיקף נרחב, מה שמוביל להשמדת עצים בוגרים ולפגיעה ביופי הטבעי של האזור.
ראש עיריית קיפיסיה, ואסיליס קיפוליטאס, העלה חששות שהקודים החדשים לבנייה מאפשרים תוספת מרתפים הגדולים בהרבה מהמקומות שתמורת הבניין. שינוי זה גורם לכך שעצים רבים, שלקח להם עשורים לצמוח, נכרתים כדי לפנות מקום למדשאות על פני מרתפים חדשים. בפרבר הירוק של קיפיסיה יש לכך השפעות עמוקות. חלקות אדמה גדולות יותר רואות יותר בנייה ופחות עצים, מה שמשפיע על המראה והאופי של האזור. התקנה החדשה מאפשרת מבנים תת-קרקעיים לתפוס עד 80% משטחים לא מבונים, מה שפוגע בסביבה הטבעית ובאסתטיקה של הפרבר.
7/8/24
השקעות נדל"ן מבטיחות ביוון
הבנק המרכזי של יוון מסמן אזורי ותחומי השקעה מרכזיים לתשואות חזקות בשנים הקרובות
הדו"ח האחרון של בנק יוון מזהה הזדמנויות השקעה משתלמות בנדלן בשטחי לוגיסטיקה, מחסנים מסחריים בסביבת אתונה וסלוניקי, דיור לסטודנטים ולפנסיונרים, מלונות, משרדים ביואקלימטיים ומרכזי נתונים. הדוח ציין מגמות חיוביות במשרדים וחנויות ברמה גבוהה, עם גידול במחירים ובתשואות, ועלייה בפעילות הבנייה בתחילת 2024. השקעה במשרדים ושטחי מסחר ברמה גבוהה באתונה וסלוניקי הראתה תשואות מבטיחות עם עלייה בתשואות. ברחבי המדינה נרשמה עלייה בשכירויות המשרדים והחנויות. בנוסף, הדוח ציין עלייה ברישיונות חדשים למשרדים ושטחי מסחר, אף על פי שצוין ירידה קלה בבניית מלונות. לדברי בנק יוון, השקעה במגזרים נדל"ניים מסוימים יכולה להבטיח רווחי הון ופיתוח משמעותי בשנים הקרובות.
5/8/24
מהלכי כסף גדולים באליניקו
למדה דבלופמנט מוכרת מגרשים לפרויקטים למגורים בשווי 300 מיליון אירו
למדה דבלופמנט מכרה חמישה מגרשים באליניקו עבור 106 מיליון אירו לארבע קבוצות השקעות, ויצרה רווח משמעותי. מהלך זה יחזק את השלב הראשון של פיתוח אליניקו, בכך שיביא הכנסות משמעותיות עד סוף השנה. למדה דבלופמנט מכרה 51,000 מטרים רבועים של קרקע לברוק ליין קפיטל, טן ברינקה, הלניק ארגון, ודדלוס דבלופמנט. מכירות אלו הן חלק מהמאמץ להפחית את הסיכון ההשקעתי ולממן פרויקטים מתמשכים, כולל מרכז קניות חדש. ההכנסות הצפויות מהפיתוחים הללו נועדו להגיע לסך של 3.75 מיליארד אירו עד 2028.
3/8/24
תוכנית גדולה של יוון להפשרת מכירות בתים
ממשלת יוון נעה לפתור בעיות שעיכבו מכירות רבות של בתים. כללים חדשים יאפשרו לבעלי נכסים לתקן אי-התאמות בהיתרי בנייה כדי לפנות את הדרך למכירות חלקות יותר.
משרד הממשל הדיגיטלי של יוון מכניס חקיקה לצורך פתרון בעיות של מכירות בתים קפואות". בעיות אלו נובעות מאי-התאמות בין פרטי הנכס בפועל לבין מה שרשום בהיתרי הבנייה, מה שגורם לעיכובים במתן זהויות אלקטרוניות הכרחיות למבנים. תקנה חדשה תאפשר לבעלי נכסים לתקן את האי-התאמות הללו מבלי להשפיע על זכויות של בעלים אחרים, מה שאמור לפתור את הבעיה. מומחים לשוק הנדל"ן מסבירים כי נכסים רבים שנבנו לפני עשורים אינם תואמים לתכניות המקוריות שלהם בשל נהלי הבנייה שהיו נפוצים באותם ימים. שינוי חקיקתי זה מבקש לתקן את הבעיות שנוצרו כתוצאה מכך, ולהקל על העברת הנכסים.
1/8/24
המקומיים ביוון רוכשים בתים לחופשה
יותר ויותר יוונים רוכשים בתים לחופשה בזמן שהעניין מצד תיירים זרים נשאר חזק.
בחודשים האחרונים, יותר יוונים מקומיים מראים עניין ברכישת בתים לחופשה בתוך יוון. מגמה זו מסמלת שינוי מהעבר שבו היו בעיקר יוונים גולים שקונים בתים. במהלך החודשים האחרונים הבחינו חברות נדל"ן מקומיות בעלייה משמעותית בקונים יווניים המחפשים בתים לחופשה איכותיים, במיוחד באזורים פחות תיירותיים כמו רתימנון, חאניה ורודוס. שלא כמו בעבר, לרבים מהקונים הללו אין צורך בלקיחת הלוואות בנקאיות, והם מכוונים לבתים במחירים שבין 250,000 ל-350,000 יורו. בנוסף, רבים מהיוונים הגולים מאירופה ומחלקים אחרים של העולם קונים בתים כהשקעה, ולעיתים קרובות משכירים אותם לשהיות קצרות. רוב הקונים היווניים הם אנשי מקצוע עצמאיים בגילאים 45-60. הם מעדיפים בתים חדשים ואסתטיים באזורים צומחים שפחות עמוסים בתיירים. מגמה זו מעידה על שוק מקומי גדל לצד ביקוש בינלאומי עקבי.
30/7/24
יוון דוחפת קדימה עם חוק קדסטר חדש
פישוט עסקאות נדל"ן ושילוב AI בתהליכים משפטיים
שר הממשל הדיגיטלי וסגן השר של יוון הכריזו על חוק קדסטר חדש שמטרתו לפשט את ניהול הנדלן במדינה עד שנת 2025. החוק כולל שימוש בבינה מלאכותית (AI) כדי לזרז סקירות של חוזים משפטיים, ולהפוך את העברת הנכסים לחלקה ומהירה יותר. הקדסטר (רשות המרשם מקרקעין) יאחד רשומות ויציג כלים דיגיטליים לניהול הנדל"ן. עד ה-30 בנובמבר, כל הצהרות הנדל"ן חייבות להיות מוגשות, עם סגירת רישומי המשכנתאות שמתוכננת לסוף שנת 2024. הבינה המלאכותית תקצר את זמני הטיפול המשפטי, וכל ההליכים יעברו לאונליין כדי לשפר את היעילות.
27/7/24
יוון מתמודדת עם עלייה במספרי המהגרים בשנת 2024
זרמי ההגירה ביוון עלו בחדות בתחילת 2024, במיוחד דרך גבול האוורוס והאיים. מדובר במספרים הגבוהים ביותר מאז 2019, מה שמדגיש את האתגר המתמשך של המדינה בניהול ההגירה.
: ברבעון הראשון של 2024, יוון ראתה עלייה משמעותית במספרי המהגרים, שהגיעו ל-11,835 איש, מדובר בעלייה של 154% בהשוואה לאותה תקופה בשנת 2023. העלייה הזו נראית במיוחד בגבול האוורוס ובאיי יוון, כאשר סירות קטנות מביאות אנשים לאזורים חופיים שונים. הרשויות המקומיות, כמו בגבדוס, ארגנו במהירות את העברת המהגרים כדי לנהל את המצב מבלי להפריע לתיירות. בהשוואה, המספרים ההגירתיים היו נמוכים בהרבה בשנים 2021 ו-2022, עם רק כמה אלפי הגעות בכל שנה במהלך הרבעונים הראשונים. שיתוף הפעולה בין יוון לטורקיה נמשך, במיוחד לאחר הסכם מינואר 2024 לשפר את התקשורת בין משמר החופים שלהן. שיתוף פעולה מתמשך זה נועד לשלוט טוב יותר בזרמי ההגירה.
25/7/24
חוקים חדשים להשכרת נכסים קצרת טווח ביוון ב-2024
יוון קובעת עמלות ומגבלות חדשות להשכרות קצרת טווח, על מנת להפיק תועלת משוק התיירות ופרויקטים ציבוריים.
החל מה-1 בינואר 2024, יוון יישמה תקנות חדשות להשכרת נכסים קצרת טווח. השינויים האלו נועדו לאזן בין האינטרסים של בעלי הנדלן למגזר התיירות, ובמקביל לייצר הכנסות לפרויקטים ציבוריים. העמלות החדשות כוללות מס אקלים אשר נגבה מהשוכרים ומשולם למדינה על ידי בעלי הנכס. תעריף מס אקלים הינו חיוב יומי של 1.50€ במהלך חודשי השיא (מרץ עד אוקטובר) ו-0.50€ במהלך העונה החורפית (נובמבר עד פברואר). נכסים גדולים יותר מעל 80 מ"ר ישלמו עמלות יומיות גבוהות יותר בסדר גודל של 4€ ליום. נוסף על כך, יתווסף מס לינה של 0.5% מסכום ההשכרה. בנוסף, מגבלת ההשכרה הקצרה מופחתת מ-90 יום ל-60 ימים בשנה תלוי במיקום הנכס (בערים או באיים). בעלי נכסים להשכרה עם שלושה נכסים או יותר יחויבו כעת לגבות 13% מע"מ. בעלי נכס אחד יוותרו פטורים ממס זה. מטרת צעדים אלו היא להגביר את ההכנסות הציבוריות ולהסדיר את שוק ההשכרה באופן יעיל יותר.
21/7/24
יוון מתכננת פרויקט דיור חברתי גדול
יוון משיקה פרויקט לפיתוח דירות במחיר סביר באמצעות אדמות מדינה והשקעה פרטית. מאמץ זה נועד לעזור לאנשים בעלי הכנסות נמוכות למצוא דיור להשכרה או לרכישה עם הלוואות בריבית נמוכה.
במהלך השנתיים הבאות, יוון תעמיד למכירה יותר מ-600,000 מר של אדמות מדינה באטיקה ובאזורים אחרים לצורך דיור חברתי. היוזמה תתבצע בשלבים, והיא תחל בעשר נכסים שיועמדו למכירה עד סוף השנה. הנכסים נמצאים בין היתר במרוסי, קיפיסיה ובערים נוספות כמו לריסה ו-וולוס. התכנית מתכוונת להקים 2,500 דירות לכ-5,000 צעירים בגילאי עד 39, עם הכנסות שנתיות של בין 10,000 ל-24,000 יורו. הנכסים הישנים יותר יהיו הראשונים שיפורסמו למכירה בסוף השנה. בהם חלקות אדמה בפרברים של אטיקה כמו מרוסי (11,000 מ"ר), קיפיסיה (11,000 מ"ר) ופעניה (20,000 מ"ר). יש גם נכסים בלריסה (40,000 מ"ר), וולוס (74,000 מ"ר), פטרה, חלקידיקי, סרס, אגריניו וקסנתי (28,000 מ"ר). אלה ערים שקיימות בהן דרישה גבוהה מסטודנטים או שהן יעדים תיירותיים פופולריים (כמו חלקידיקי) וסובלות מחוסר דיור זול למקומיים ולעובדים. הפרויקט כולל חברות פרטיות וקרנות שיבנו את הבתים וימסרו חלק מהם למדינה להקצאה למוטבים. גישה זו נועדה להתמודד עם המחסור בדיור, במיוחד באזורים עם אוכלוסיות סטודנטים גדולות או תיירות.
20/7/24
שוק הנדל"ן המסחרי ביוון מגיע לשיאים חדשים
משקיעים מקומיים דוחפים את השקעות הנדל"ן המסחרי ביוון לגבהים חדשים ב-2023, ומגיעים ליותר מ-2 מיליארד יורו למרות האתגרים הכלכליים הגלובליים.
השקעה בבנייני משרדים הובילה את הגל, ואחריה באו השקעות משמעותיות בבתי מלון, חנויות מסחריות ולוגיסטיקה. צמיחה זו מנוגדת למגמות הירידה בשווקים רבים באירופה בשל סכסוכים מתמשכים במזרח אירופה ובמזרח התיכון. לפי חברת Proprius, עסקאות בולטות כגון פרויקט Skyline של בנק Alpha ופרויקט Tethys של חברת Intrum תרמו להצלחה זו. השקעות הנדלן ביוון נחלקו למשרדים (€780 מיליון), בתי מלון (€500 מיליון), חנויות (€425 מיליון) ולוגיסטיקה (€300 מיליון), מה שמדגיש את החוסן והאטרקטיביות של המגזר למשקיעים המקומיים.
19/7/24
גידול בהשקעות זרות בנדל"ן היווני
משקיעים זרים, במיוחד מישראל וסין, רוכשים יותר ויותר נכסים יווניים לצורכי השקעה, הנאה ופרישה. אזורים שונים מציגים דפוסי רכישה זרים מגוונים.
ההשקעה הזרה בשוק הנדלן היווני פורחת. יוון שמושכת משקיעים עם הפרופיל הבטוח שלה רואה ש-50% מרוכשי הנדל"ן מכוונים להשקעה, כש-22% קונים לחופשות ו-20% לבעלות בית. המשקיעים הישראלים בראש הרשימה, עם קונים משמעותיים גם מסין וגרמניה. דפוסי ההשקעה משתנים לפי אזור, כשהקונים הסינים שולטים באזור אטיקה ותערובת של אירופאים, כולל מצרפת ובריטניה, מגלים עניין. צפון יוון מושכת קונים מגרמניה, בולגריה, סרביה וטורקיה, בעוד שהאיים היוניים וכרתים מושכים עניין רב מבריטניה, גרמניה והולנד.
12/7/24
פערי המחיר בשוק הנדל"ן ביוון: מבוקש מול סגירה
הציפיות של המוכרים עולות בהרבה על המציאות בשוק, במיוחד בפרברים הדרומיים של אטיקה. אינפלציה זו במחירי הנדל"ן עשויה להוביל לתיקונים אם העניין מצד קונים בינלאומיים ירד.
בשנת 2023, נתוני נדל"ן מ-RE/MAX Hellas ו-Spitogatos חשפו כי מוכרי הנכסים באטיקה דרשו מחירים גבוהים משמעותית ממה שהקונים היו מוכנים לשלם. הפרברים הדרומיים הראו את הפערים הגדולים ביותר, עם מחירי ביקוש הגבוהים בממוצע ב-25% ממחירי המכירה בפועל. לדוגמה, באלימוס, המוכרים דרשו 4,788 יורו למ"ר, אך מבנים חדשים נמכרו רק ב-4,000 יורו למ"ר, כאשר מחירי דירות ישנות יותר עמדו על ממוצע של 2300 יורו למ"ר -פער של 47%. בגליפדה מחירי הביקוש היו יקרים בכ- 12% יותר מהמחירים שנסגרו בפועל. גם במרכז פיראוס התגלו פערים בולטים, עם מחירי ביקוש הגבוהים ב-16.4% ממחירי המכירה בפועל. למרות שוק עם ביקוש גבוה בדרך כלל, מרווחי משא ומתן של 5-10% הם נורמליים, אבל ההבדלים האחרונים גדולים הרבה יותר.
11/7/24
יוון מחמירה את כללי וויזת הזהב למשקיעים
ממשלת יוון מבצעת שינויים משמעותיים בתוכנית וויזת הזהב שלה, אשר כעת תחייב דרישות מחמירות יותר למשקיעים. סכומי ההשקעה המזעריים יעלו באופן משמעותי, תוך כוונה להפחית את כמות המשקיעים ולהשוות את הביקוש לנכסים ברחבי הארץ.
כדי לקבל היתר מגורים לחמש שנים, משקיעים יצטרכו להוציא לפחות 800,000 יורו באזורים כמו אטיקה, סלוניקי והאיים הגדולים. בעבר, רק במקומות בודדים היו דרישות השקעה גבוהות, אך כעת גם מקומות כמו כרתים ואוויה כלולים ברשימה זו. בשאר חלקי יוון, השקעה מינימלית תעלה ל-400,000 יורו, בהשוואה ל-250,000 יורו בעבר, במטרה לפרוס את הביקוש להשקעות בצורה שווה יותר ולשלוט במחירי הנכסים. רק נכסים רשומים יישארו עם מגבלת 250,000 יורו כדי לעודד שיפוץ מבנים שאינם בשימוש. בנוסף, נכסים זכאים צריכים להיות לפחות בשטח של 120 מטרים רבועים, והשקעות להשכרות קצרות מועד באמצעות פלטפורמות כמו Airbnb כבר לא יהיו זכאיות. כלל זה נועד להבטיח שמשקיעים זרים לא יתחרו ברוכשים המקומיים עבור נכסים קטנים ולמנוע ניצול פרצות בהשכרות קצרות מועד. תאריך פרסום: תאריך לא זמין
10/7/24
ניצחון הנדל"ן של יוון
כמעט מחצית מההשקעות הזרות של יוון הן בנדל"ן, עם עלייה משמעותית ברבעון הראשון של השנה. רכישות הנדל"ן בלבד הסתכמו ב-520 מיליון אירו, ומהוות 43.3% מההשקעה הכוללת.
בשלושת החודשים הראשונים של השנה, יוון חוותה עלייה בהשקעות זרות ישירות, במיוחד בתחום הנדלן, שהכניסו כ- 520 מיליון אירו. ההשקעה הזרה הכוללת בתקופה זו הסתכמה ב-1.2 מיליארד אירו. במשך כל השנה, שוק הנדל"ן המשיך לשלוט, ומהווה 47% מכלל ההשקעות הזרות. מתוך 4.48 מיליארד אירו של סך ההשקעה הזרה, 2.1 מיליארד אירו הופנו לנדל"ן, דבר המדגיש את החשיבות ההולכת וגדלה של הנדל"ן בכלכלה היוונית.
8/7/24
עלייה במחירי הדיור בפיראוס
הן מחירי הקנייה והן מחירי השכירות לבתים בפיראוס זינקו השנה. העלייה מונעת על ידי הביקוש הגבוה והשינויים בתוכנית וויזת הזהב של יוון.
ברבעון השני של השנה, פיראוס ראתה את העלייה הגבוהה ביותר במחירי הבתים ביוון, עם גידול של 28.9% לעומת השנה שעברה, והגיעה לממוצע של €2,470 למר. מחירי השכירות גם עלו ב-14.3%, ל-€10 למ"ר. השינויים הקרובים בתוכנית וויזת הזהב, אשר מאפשרת כיום למשקיעים שאינם מהאיחוד האירופי לקבל אישור שהייה תמורת השקעה של €250,000, עוררו את הביקוש הזה. עם זאת, מה-1 בספטמבר, ההשקעה המינימלית תזנק ל-€800,000 לאזורים כמו אטיקה וסלוניקי. במקומות אחרים באטיקה, גם מחירי הדיור והשכירות עולים. במרכז אתונה, מחיר המכירה הממוצע עלה ב-12.4% ל-€2,120 למ"ר, בעוד שמחירי השכירות עולים מעבר ל-€10 למ"ר ברבים מהאזורים. מגמות אלה מצביעות על כך שהשוק נשאר חזק בעקביות, עם עליות מחירים מתמשכות ברחבי האזור.
7/7/24
תכנית מכרזי נדל"ן לחברות פרטיות ביוון
יוון עומדת להשיק מכרז ייחודי שיאפשר לחברות פרטיות לפתח קרקעות בבעלות המדינה, עם מחויבות לבנות דיור חברתי לצד פרויקטים מסחריים. יוזמה זו, שנמסרה על ידי שר הכלכלה והאוצר, נועדה להתמודד עם המחסור בדיור בר-השגה ולעורר את מגזר הבנייה.
שר הכלכלה והאוצר קוסטיס האצידאקיס חשף את התוכנית בכנס “נדל”ן והכלכלה היוונית: דרכים חדשות, תחזיות והזדמנויות” באתונה. הוא הבהיר כי הממשל ממשיך בדיונים עם הנציבות האירופית להמשך הלוואות בתנאי ריבית נמוכים לזוגות צעירים במסגרת התוכנית הבית שלי". הממשלה גם בוחנת מחדש את תוכנית "שפץ-השכר", שלא ענתה על הציפיות, וציין את היכולת המוגבלת להפחתות נוספות במיסי הנכסים. היוזמה מסמנת מהלך אסטרטגי לניצול יעיל יותר של הנכסים הציבוריים, תהליך שהאצידאקיס הודה כי נתקל בעיכובים. מאמץ זה מהווה חלק ממדיניות הממשלה הכוללת לחיזוק זמינות הדיור בר-ההשגה ולקידום הצמיחה הכלכלית באמצעות פעילות בנייה מוגברת.
6/7/24
מבני אוניברסיטה היסטוריים ביוון זמינים להשקעה
אוניברסיטת אתונה מתכננת להשכיר נכסים איקוניים
שלושה בניינים היסטוריים בבעלות אוניברסיטת אתונה, הנמצאים באזורים מרכזיים באתונה ובפיראוס, צפויים למשוך השקעות משמעותיות בשל מיקומם האסטרטגי וחשיבותם ההיסטורית. אוניברסיטת אתונה תציע בקרוב שלושה מנכסיה ההיסטוריים להשכרה. בין הבניינים נמצאים מקומות מרכזיים באתונה, וכן מבנה בן שתי קומות בפיראוס. המהלך צפוי לעורר עניין רב להשקעה בשל אופיים המכובד ומיקומם היקר. נכסים אלו ממוקמים בצומת רחובות פאנפיסטימיוא וסנטרוזה, אחד נוסף בסמוך לפטיסיון, סאטובריונדו ודורו, והשלישי באקטי מאיאולי בפיראוס. היוזמה של האוניברסיטה צפויה להנות מערכם ההיסטורי ומיקומם המרכזי בערים.
3/7/24
השכרות קצרות טווח ביוון עוקפות את המלונות
מספר המיטות להשכרה קצרת טווח עבר את מספר המיטות במלונות ביוון, והמגמה הזאת צפויה להמשיך. הממשלה שוקלת צעדים כדי לטפל בנושאי הדיור והתשתית הנלווים.
למרות ניסיונות ממשלת יוון לווסת את השוק, מספר המיטות להשכרה קצרת טווח עבר כעת את אלו שמציעים המלונות. נתונים ממכון התאחדות התיירות היוונית (INSETE) מצביעים על כך שמספר המיטות להשכרה קצרת טווח יכול להגיע בקרוב ליותר ממיליון, בהשוואה ל-888,000 מיטות במלונות. הגידול הזה היה במיוחד מהיר מאז יולי 2019, עם 300,000 מיטות חדשות בהשכרות קצרת טווח בהשוואה ל-30,000 בלבד במלונות. ההתרחבות המהירה הזאת יצרה תעשיית תיירות מקבילה עם מחזור שנתי בשווי מוערך של 3.5 מיליארד אירו, בעוד שהמלונות מייצרים כ-10 מיליארד אירו. יחד עם זאת, הגידול המהיר הזה הקדים את התשתיות והשירותים, מה שהוביל לבעיות בנמלים, בשדות התעופה, בניהול פסולת, במים, בחשמל ובשיטור. בנוסף, זה הקשה על הדיור עבור עובדי הממשל ועובדי עונתיים, מה שגרם לממשלה לשקול אמצעים חדשים, כמו הגבלת משך ההשכרה ומספר הנכסים הזמינים באזורים מבוקשים.
2/7/24
עלייה במחירי הנדל"ן ביוון
המחירים לנכסים ביוון, במיוחד באתונה ובמוקדי התיירות, מרקיעים שחקים, עם ביקוש חזק למרות העלייה בעלויות.
באזורים מסוימים, המחירים של נכסים גבוהים משמעותית משיעורי המס שקובעת הממשלה. קונים משלמים הרבה יותר מאשר הערכות הרשמיות שנמדדות בשוק, במיוחד ברובעים הפופולריים של אתונה. בחלקים מסוימים של אתונה, נכסים נמכרים במחירים הרבה מעל מה שנקבע ב-2021. לדוגמה, דירות בקיפיסיה וקלונאקי נמכרות ביותר מ- 119% יותר מאז הערך המוגדר למיסוי שלהן. בעיריית אתונה מתקיימות הכי הרבה עסקאות, עם נכסים רבים שנמכרים הרבה מעל הערכים המדווחים שלהם.
1/7/24
מחירי השכירות ביוון מרקיעים שחקים
השכונות המרכזיות באתונה הופכות להיות יקרות מדי עבור צעירים המחפשים בתים. בעיה זו נובעת משילוב של צמיחה כלכלית ומחסור באספקת דיור, שהחמיר עוד יותר בעקבות השקעות זרות.
עליית מחירי שכירות באתונה רומזת על כך שהעיר הופכת לאטרקטיבית יותר, אך זה מביא עמו אתגרים. הביקוש הגובר ללא אספקת דיור מספיקה מוביל לעליית מחירי השכירות, מה שמקשה על תושבים חדשים וקיימים למצוא בתים במחירים סבירים. המצב באתונה אינו ייחודי; אפילו ערים משגשגות כמו מילאנו מתמודדות עם בעיות דומות, המשליכות על השירותים המקומיים והעסקים עקב עלויות חיים גבוהות. גורמים כמו התמקדות בבנייה עבור תיירות ומכשולים בזמינות משכנתאות מונעים פרויקטים חדשים לדיור. וויזת הזהב אפשרה למשקיעים זרים לרכוש נכסים זולים ולהפוך אותם להשכרות לטווח קצר, מה שמצמצם את הזמינות של דיור לתושבים המקומיים. הפתרונות המוצעים כוללים תכניות דיור ציבורי והגבלת מספר השכרות לטווח קצר. בנוסף, תכניות כמו לשפץ – להשכיר" מכוונות לעודד בעלי נכסים להעמיד נכסים פנויים להשכרה לטווח ארוך.
27/6/24
ביקוש לנדל"ן מצד המקומיים ביוון
למרות ההאטה במחירי הדירות, הביקוש לנכסים ביוון מצד המקומיים יורד בעוד שהעניין מצד משקיעים זרים עולה.
מחקר עדכני שנערך לאחרונה בשיתוף אתרים מקומיים ורשויות מקומיות, חשף ירידה של 4.2% בביקוש לנכסים מקומיים ברבעון הראשון, לעומת עלייה של 11.8% בפניות בינלאומיות. קונים מקומיים נמנעים עקב עליית מחירים וחסכונות מצטמצמים, במיוחד בקרב עובדי משרדים ושירותים. עם זאת, קונים זרים, בעיקר מבריטניה, גרמניה וארהב, מגלים עניין גובר בנכסים באתונה, חאלקידיקי ודרום אטיקה, המתפתים למחירים הנמוכים ולהזדמנויות הוויזה. מומחים מעריכים שמגמה זו תמשיך, עם ביקוש חזק מצד זרים שידחוף מעלה את מחירי השוק היוקרתי. קונים פוטנציאליים מחו"ל מעוניינים במיוחד בדירות ובתים במרכז ובדרום אתונה.
25/6/24
שוק ההשקעות ביוון בירידה בשנה האחרונה
ההשקעה בשוק הדיור היווני יורדת במשך שלושה רבעונים, ותקנות חדשות מחמירות את המצב. הפתרון של הממשלה כולל הלוואות מסובסדות והקלה בתנאי ההלוואות מהבנקים.
ביוון, ההשקעה בשוק הדיור נמצאת בירידה במשך שלושה רבעונים ברציפות. הכנסתם של תנאים מחמירים לקבלת וויזת הזהב רק מוסיפה לחששות שמא ייתכנו ירידות נוספות. כדי להילחם בזה, הממשלה מתכננת להכניס כסף לשוק בעזרת הלוואות מסובסדות בשם MyHome", בעוד שהבנקים מקלים על תנאי ההלוואות, אם כי בעיקר עבור קונים צעירים. כעת, מחירי הבתים חזרו לרמות שלפני המשבר, אך ההשקעה בנכסי המגורים ירדה בצורה משמעותית. בתחילת 2024, ההשקעה בדיור היוותה רק 13-14% מסך ההשקעות, ירידה חדה מה-36-42% שנראו לפני המשבר הפיננסי של 2006-2008. ירידה זו מהווה בעיה, במיוחד לאור עליית הביקוש לדיור וההשקעה הנחלשת. נוסף על כך, ללא עלייה מקבילה בריבית ההשקעה, העלייה המתמשכת במחירי הבתים עלולה להוביל לעוד מחזור של ירידות מחירים בעתיד. תאריך פרסום: לא נמסר
21/6/24
יוון מתקדמת עם הערכות מחדש של ערכי נדל"ן
שנים-עשר רשויות מקומיות ביוון מתקדמות לקראת הפחתת ערכי המיסוי של הנדל"ן כחלק ממאמץ ליישר את המיסים עם שיעורי השוק הנוכחיים.
לאחרונה אושרו 12 מתוך 169 רשויות מקומיות, כולל אתונה, לסבב הבא של הערכות מחדש של ערכי הנדלן על ידי משרדי שמאות פרטיים תחת משרד האוצר. הרשויות המקומיות טוענות שערכי המיסוי של הנדל"ן הנוכחיים שלהן גבוהים מדי בהשוואה לשיעורי השוק והגישו התנגדויות. עם זאת, רק 12 מהן הצליחו להתקדם. ההצעות הסופיות להערכת מחדש צפויות עד סוף יוני. חשוב לציין שכל הפחתות בערכי הנדל"ן לא יהיו רטרואקטיביות ולא ישפיעו על חשבונות מס ה-ENFIA של השנה הנוכחית. בנוסף, משרד האוצר מרחיב את מערכת ההערכה של הנדל"ן כדי לכסות 2,167 אזורים חדשים ברחבי יוון.
20/6/24
כללי בנייה חדשים מחוץ לאזורים עירוניים ביוון
יוון מכריזה על תקנות חדשות לשיפור הבנייה מחוץ לאזורים עירוניים, למרות הגבלות בעבר.
במהלך שצפוי להחיות פעילות בנייה באיים היווניים, משרד הסביבה הציג תקנות חדשות. כללים אלה מיועדים להקל על הגבלות הבנייה, בניגוד להחלטות שיפוטיות אחרונות שהגבילו פעילויות כאלה. מאז 2017, יוון ראתה עלייה משמעותית בנדל"ן ובבנייה, במיוחד באיים. עם זאת, מועצת המדינה אכפה חוקים נוקשים על בנייה מחוץ לאזורים עירוניים, והפחיתה בצורה משמעותית את מספר ההיתרים החדשים. התקנות החדשות, שטרם פורסמו, יפחיתו עתה את הגבלות אלו, במיוחד לגבי חלקות שנמכרו בשנים האחרונות. התקנות מכסות קרקעות "שנוצרו" באמצעות חלוקה לפני 1985 ובין 1985-2003, ומפחיתות את החזית הנדרשת לבנייה. שינוי זה מרחיב את השטח הניתן לבנייה, הופך תקדימים משפטיים קודמים ומעודד יותר בנייה, למרות חששות בפגיעה בנופים ובטבע המרהיב של יוון.
15/6/24
יוונים בוחרים בבתים ישנים יותר
עם פיתוחים חדשים מוגבלים, בתים ישנים הופכים לקנייה חמה ביוון.
שוק הנדל"ן היווני נוטה להעדיף נכסים ישנים, מעל 20 שנה, אשר גם זולים יותר מבחינת מחירי המכירה. על פי נתוני הסקר השנתי האחרון שבוצע על ידי רשת 85 סניפי RE/MAX ביוון, 70% מהקונים בשנה שעברה בחרו בנכסים שנבנו לפני יותר מ-20 שנה. סיבה נוספת שמושכת קונים לנכסים אלו היא האפשרות למכור אותם במחיר גבוה יותר לאחר שיפוץ ושדרוג אנרגטי. ההעדפה לנכסים ישנים אינה מפתיעה, בהתחשב בכך שהזמינות של נכסים מודרניים יותר מוגבלת יחסית לסך המלאי. בעשור וחצי האחרונים נבנו מעט מאוד פרויקטים חדשים של דיור, ומעטים מהם זמינים כיום למכירה. לכן, רוב הנכסים הזמינים הם ישנים. לפי ניתוח הארצי של RE/MAX, בתים מעל גיל 20 היו מועדפים על ידי 69.5% מהקונים בשנת 2023, בעוד ש-15.5% מהעסקאות כלל נכסים חדשים בני עד חמש שנים. הקטגוריות הבינוניות של גיל הנכסים, כלומר מגיל 16 עד 20 שנה, משכו רק 0.6% מהקונים. נכסים בגילאים 11 עד 15 שנים היוו 13.2% מהרכישות, ומבין הנכסים בני שש עד עשר שנים, רק 1.2% נרכשו. באטיקה, כ-82.7% מהנכסים שנמכרו שייכים לקטגוריית הבתים הישנים, מעל 20 שנה. לעומת זאת, נכסים חדשים בני עד חמש שנים מהווים רק 4% מסך המכירות, ירידה מ-6% בשנת 2022. בסלוניקי, נצפית מגמה דומה לזו שבאטיקה: שיעור ההעדפה הגבוה ביותר נמצא בנכסים מעל 20 שנה, reaching 79.5%. לעומת זאת, נכסים חדשים בני עד חמש שנים ירדו ברמות נמוכות יותר מ-2022, כאשר הם מהווים 5.6% מסך המכירות – ירידה של 2 נקודות אחוז לעומת 2022. לבסוף, בשאר חלקי יוון, אחוז הקונים שבחרו בנכסים מעל 20 שנה עומד על 61.3%, נמוך יותר מאטיקה וסלוניקי. נכסים חדשים עד חמש שנים ממוקמים במקום השני, כאשר הם היו מועדפים בשיעור של 23%. נכסים למגורים ממשיכים להיות הקטגוריה הפופולרית ביותר, כאשר 83.7% מהעסקאות ברחבי הארץ הם דירות. רכישות קרקע (12.8%) הגיעו למקום השני.
8/6/24
יוון משיקה תוכנית חדשה לתעסוקת צעירים
במטרה להפחית את שיעור אבטלת הצעירים הגבוה, DYPA של יוון מציעה שיקום מקצועי ל-25,000 צעירים. עסקים יכולים להעסיק בחינם תחת תנאים מחמירים.
שר העבודה, דומנה מיכאילידו, ציינה שמטרת התוכנית היא לסגור את הפער הזה באבטלה. עסקים יכולים להעסיק עד 20 צעירים מובטלים ללא עלות אם לא פיטרו עובדים בשלושת החודשים האחרונים. ראש ה-DYPA, ספירוס פרוטופסלטיס, הדגיש שתוכניות דומות בעבר הצליחו להעסיק מעל 33,000 צעירים.
18/5/24
נקודות חוזקה וחולשה של כלכלת יוון
הצמיחה החזקה וההשקעות מחזקות את כלכלת יוון בעוד שהחוב הציבורי הגבוה ויחסי הסחר מהווים דאגה
כלכלת יוון צומחת מהר יותר מרוב הכלכלות בגוש האירו, עם גידול משמעותי בהשקעות וביצוא. אך עם זאת, גירעונות סחר וחוב ציבורי גבוה מעלים חששות לעתיד. התחזית האחרונה של הנציבות האירופית מראה שכלכלת יוון תצמח בקצב של 2.2% השנה, יותר מפי שניים מהממוצע של גוש האירו שעומד על 0.8%. ההשקעות צפויות לעלות ב-6.7% בשנת 2024, הדירוג השני הגבוה ביותר בגוש האירו. למרות זאת, החוב הציבורי של המדינה נשאר הגבוה ביותר בגוש האירו ועומד על 153.9% מהתוצרת הגולמית, וגירעונות הסחר ממשיכים להתקיים. המשמעת הפיסקלית של יוון הובילה לעודף ראשוני של 2.3% מהתוצרת הגולמית, מה שמדרג אותה במקום השלישי בטוב ביותר בגוש האירו. עם זאת, החוב הציבורי הגבוה ויחסי הסחר החלשים מצביעים על אתגרים פוטנציאליים לעתיד.
16/5/24
רכישת נדל"ן הפכה לבלתי מושגת עבור רוב המקומיים
נתונים חדשים מראים כי רכישת דירה באתונה הפכה לאחת מהפעילויות היקרות ביותר ביוון. עובדים ידרשו לחסוך במשך 11 שנים כדי להרשות לעצמם דירה קטנה - עלייה משמעותית מהמצב לפני שלוש שנים.
רכישת נכס באתונה הפכה להרבה יותר יקרה, כאשר בירת יוון נמצאת כעת בין חמש הערים היקרות ביותר לנדל"ן ביוון. מחירי הדירות בממוצע עלו ב-57%, בעוד שהמשכורות עלו רק ב-19.5%, מה שמקשה על כוח הקנייה של תושבים רבים. עד לפני שלוש שנים, היה נדרש 8.5 שנים של משכורת ממוצעת לרכישת נכס דומה, שהיה על פי הסטנדרטים האירופיים. עם זאת, נתונים עדכניים מניתוח של Cerved Property Services חושפים כי אתונה כעת נמצאת לצד לונדון והיא יקרה יותר מערים כמו מינכן ולוס אנג'לס. למרות עלויות הנדל"ן הגבוהות, המחיר למטר רבוע ביוון נשאר אחד מהזולים ביותר באירופה.
9/5/24
סינה פריז נפתח מחדש עם סרטים קלאסיים
בית הקולנוע הפתוח האהוב של אתונה, סינה פריז, יתחדש לפתיחה מרשימה לאחר סגירה של ארבע שנים. תאטרון איקוני זה, הממוקם מתחת לאקרופוליס, מבטיח חוויה קסומה לאוהבי הקולנוע.
סינה פריז ייפתח רשמית מחדש ב-11 במאי 2024, החל מהקרנת הסרט הקלאסי ניקיטו כריסטודולו" בערב שלפני. הודות למאמץ אינטנסיבי של שירות הסטרימינג Cinobo, אתר היסטורי זה שוחזר לתפארתו הקודמת. ממוקם ברחוב קידאתינאיון, Cinobo החייה את התאטרון, והפך אותו לנגיש לכולם, כולל אנשים עם מוגבלויות. הקולנוע יקרין תערובת של סרטים יווניים, סרטים בין-לאומיים עם כתוביות באנגלית ותערובת של הוצאות קלאסיות וחדשות. סינה פריז שואף למשוך גם חובבי קולנוע וגם תיירים עם ההצעות הייחודיות שלו והנופים המרהיבים של האקרופוליס. אוהבי הקולנוע יוכלו גם להנות משקיעות ומשקאות בבר המחודש לפני ההקרנות. התערובת של מסורת ומודרניות בתוכניות של סינה פריז אמורה לספק חווית קולנוע בלתי נשכחת.
8/5/24
תוכנית "שיפוץ-השכרה" החדשה של יוון מעוררת תקווה
שיפוץ בתים ריקים כדי להגביר את השכירות ארוכת הטווח
ממשלת יוון אופטימית לגבי תוכנית שיפוץ-השכרה", אשר נועדה להפוך דירות ריקות לבתים להשכרה ארוכת טווח. היוזמה, שכבר עוררה עניין, מציעה סבסוד לכיסוי עלויות השיפוץ, בתנאי שהנכסים יושכרו לפחות לשלוש שנים. מטרת התוכנית, שיצאה לדרך כדי להתמודד עם המחסור בדיור, היא לשפץ עד 12,500 בתים עם סבסוד כולל של 50 מיליון אירו. כל פרויקט יכול לקבל עד 10,000 אירו, המכסים 40% מהוצאות השיפוץ, עם אפשרות למקדמה של 50%. העלויות הזכאיות כוללות תיקונים נרחבים כגון אינסטלציה, עבודות חשמל ואפילו שכר מהנדסים להיתרים הדרושים. עלות השיפוץ הממוצעת משתנה, אך בדרך כלל נעה בין 300 ל-500 אירו למטר רבוע, ויכולה להגיע עד 800 אירו בהתאם לאיכות החומרים והיקף העבודה.
7/5/24
מחירי השכירות הגבוהים באתונה מרחיקים רוכשי דירות צעירים
עליית השכירות באתונה מקשה על צעירים למצוא דיור במחיר סביר. הביקוש המוגבר וההיצע הביתי הבלתי מספיק מובילים למשבר דיור.
העליות האחרונות במחירי השכירות למגורים באתונה התעלו בהרבה על הצמיחה בשכר, מה שהפך שכונות רבות לבלתי נגישות עבור צעירים. הנושא מדגיש גם את האטרקטיביות של העיר וגם את הלחץ הגובר על שוק הדיור שלה. אם היצע הדיור לא יענה על הביקוש הגובר, המחירים ימשיכו לטפס ולחנוק את הצמיחה של העיר. המגמה אינה ייחודית ליוון, וערים כמו מילאנו גם כן חוות אתגרים דומים. גורמים תורמים ביוון כוללים את הבום בבנייה המתמקדת בתיירות והשפעתם של הלוואות לא מתפקדות ועליית הריבית על משכנתאות. לטיפול בבעיה יש צורך באכיפה קפדנית של תקנות השכירות לטווח קצר כדי לשחרר נכסי מגורים. תוכנית הסובסידיות שפץ – השכר" שואפת לעודד בעלי דירות להעמיד את הנכסים שלהם להשכרה, ותוכניות דיור חברתי ויוזמות של האיחוד האירופי יכולות לפתור את המחסור במידה ויבוצעו כראוי.
28/3/24
יוון מהדקת את הפיקוח על עסקאות נדל"ן במזומן
הרשויות חוקרות אלפי רכישות נכסים שבוצעו במזומן. משרדים חדשים באתונה ובסלוניקי צפויים להאיץ את התהליך וללכוד מתחמקים ממס.
רשות ההכנסות הציבורית העצמאית של יוון (AADE) עוקבת אחר הנתיב הכספי של אלפי נכסים שנרכשו במזומן. מהלך זה מכוון לכ-2,500 מקרים של עסקאות נדלן שיש לסיים עד סוף השנה. כדי להאיץ את תהליכי העברת הנדל"ן והבדיקות, ייפתחו שתי מנהלות מיוחדות חדשות באתונה ובסלוניקי עד סוף אפריל ומאי, בהתאמה. משרדים אלו יפעלו לאוטומציה של תהליכים, מה שיקל על השלמת העברת נכסים, זיהוי התחמקות ממס והצעת שירותים טובים יותר לנישומים. כמו כן, יוודאו כי הכסף ששימש לרכישת נכסים הוצהר בהחזרי המס ואינו קשור להעלמת מס או להלבנת הון. מאז שיוון השיקה את פלטפורמת MY PROPERTY במרץ 2021, כמעט רבע מהעברות הנכסים התבצעו במזומן. בדיקות מיוחדות יוודאו שעסקאות אלו חוקיות, תוך פתיחת חשבונות בנק ובדיקת הכנסות ממקורות שונים.
21/3/24
עליית מחירי הנדל"ן באתונה
עליית מחירי הנדל"ן באתונה ברבעון האחרון של 2023 באה לידי ביטוי הן ברכישה והן בשכירות
מחיר הנדלן באזור אתונה, ראו עלייה משמעותית ברבעון האחרון (Q4) של שנת 2023. נתונים שפורסמו על ידי חברת הנדל"ן Spitogatos חושפים עלייה של 8.8% בממוצע שיעורי השכרים ברחבי יוון, בעוד מחירי המכירה עלו ב-11.9% בהשוואה לאותו תקופה בשנה הקודמת. שכונות ברבעון Q4 שבהן הנכסים היו היקרים ביותר הן: ווליאגמני, וולה, קולונאקי-ליקאביטוס, אלימוס, וגליפאדה. המקומות הזולים ביותר לרכישת בית היו אגיה וארווארה, פירמה, מרכז אתונה, פטיסיה-אחרנון, ופטיסיה. דימיטריס מלחרוינוס, מנכ"ל Spitogatos, אמר שהעלייה במחירי מכירות הבתים החלה בשנת 2017 ומחירי השכירות החלו לטפס כבר בשנת 2015 וטעון שעליות המחירים נוצרו כתוצאה מביקוש גבוה לנדל"ן בעוד שההיצע קטן ולא עומד בדרישות המשקיעים. עליות המחירים הגבוהות הורגשו מאוד גם בפיראוס והפרברים שעל פי הנתונים היו מהיקרים ביותר למ"ר ברבעון האחרון של 2023 לעומת הרבעון האחרון של 2022.
21/3/24
שכונות מובילות באתונה לקניית בית
האזורים הטובים ביותר באתונה נחשפו על בסיס קריטריונים שונים, כולל בטיחות ושירותים. תסלוניקי וערים יווניות אחרות זכו לציונים גבוהים באזורי מגורים מסוימים.
סקר אחרון של Spitogatos Insights מדגיש את השכונות הטובות ביותר באתונה לקניית בית. גורמים שנלקחו בחשבון כללו בטיחות, תחבורה ציבורית, חניה, קניות בקרבת מקום, בידור, פארקים, בתי ספר וידידות כללית. באתונה, השכונות המובילות הן קאטו גליפאדה, ניאה סמירני וקולונאקי, עם מחירי בתים הנעים בין 2,759 ל-5,645 יורו למר. האזורים הטובים ביותר בסלוניקי כוללים את ניאה פאראליה ומרטיו, בעוד ערים מובילות אחרות ביוון כוללות את קומוטיני, רודוס ועיירה טריקלה.
8/2/24
מיסי חברות ושותפויות ביוון
כל האנשים והחברות ביוון, המקומיות והזרות, נדרשות לשלם מסי החברות היווניים. השיעור המס התקני לחברות ביוון הוא 22%. חברות הנמצאות ביוון נדרשות לשלם מיסים על פי המחזור העולמי, בעוד חברות שאינן מתושבות ממוסות על המחזור שנוצר בתוך המדינה. ישנם מספר סוגים של מיסי חברות שקיימים ביוון, אלה כוללים מס הכנסה לחברות (CIT), מס ערך מוסף (VAT), מיסי מכס, מיסי תחריפים, מיסי רכוש נדלן, מס בעלות נכס (ENFIA), ביטוח לאומי ומיסים במקור. לדוגמה, כל עסקת נדל"ן שאינה מכוסה במושג מס מערך מוסף מחייבת תשלום של מס העברת הכנסה בשיעור של 3.09%. ישנם גם מדרגות מתקדמות אשר משמשות לקביעת מס ההכנסה האישי, עם מסים המוטלים על כל ההכנסות, כולל מהכנסות חברות, פנסיות והכנסה מהשכרת נדל"ן. השהייה המס של חברה או אינדיבידואל אינה משפיעה על שיעור המס לחברות ביוון. אך ישנם הבדלים קלים במסים שמוטלים על תושבים ואנשים שאינם תושבים לדוגמה, חברות שאינן תושבות נדרשות לשלם 20% מס על זכויות יוצרים, אך חברות תושבות פטורות ממס זה. אדם אשר שוהה יותר מ -183 ימים בשנה ביוון או אם ארגון רשום או מנוהל שם, הם מחויבים כמי שהם תושבים לצורך מס. כל היזמים שגייסו חברה צריכים לשלם מס חברות ביוון. תושבים כמו גם תושבי חוץ חייבים בתשלום מס החברות ביוון בשיעור המקובל שנקבע על ידי רשויות המס הרלוונטיות.
3/2/24
תוכנית הוויזת הזהב מעוררת את הכלכלה היוונית
תוכנית הוויזת הזהב ביוון הובילה אומדן מרהיב של 5.54 מיליארד אירו לכלכלת המדינה במשך עשור. בשנת 2023 היה עלייה משמעותית במספר הבקשות הכתומות.
דיווח שתוכנית הוויזת הזהב ביוון הובילה במשך עשור להשקעות בסך 5.54 מיליארד אירו בשוק הנדלן של המדינה ובכלכלתה באופן כללי. מתוך נתוני משרד ההגירה עולה שניתנו להפקת רשות עד עכשיו 22,298 אישורים מובטחים, כאשר נצפית הגברה במספר זה עקב אישורים ממתינים. מעניין שהרבה מהמשקיעים משקיעים גם במקרקעות נוספים, מה שתורם לכלכלה ולשוק הנדל"ן. למרות השגיאה הנפוצה, תוכנית הוויזת הזהב אינה אחראית לגידול במקרקעות הסגורים. הרבה מהמשקיעים, שמהווים 99% ממשקיעי הנדל"ן, משכירים את הבתים שלהם. היה עלייה רבה במספר התוכניות לוויזת הזהב בשנת 2023, עלייה של כמעט 100% מהשנה הקודמת. בנוסף, ישנם כעת 7,596 מסמכים ממתינים, המראה על ביקוש רב שהוביל לעיכובים בשירותים.
30/12/23
שינויים גדולים במיסים לבעלי דירות Airbnb ביוון
כללים חדשים ישפיעו על יותר מ-100,000 בעלי נכסים החל מינואר 2024. הצפויים דמי שירות חדשים, מע"מ וקנסות מחמירים יותר על אי-ציות.
החל מה-1 בינואר 2024, יוון תיישם תקנות מיסוי חדשות המשפיעות על 141,452 נכסים בבעלותם של 102,422 יחידים המציעים השכרה לטווח קצר כמו Airbnb. בעלי הנכסים הללו יעמדו בפני דמי שירות חדשים כגון מיסים על תושבים מקומיים ומיסי סביבה. בנוסף, אלו המחזיקים בשלושה נכסים או יותר יצטרכו להירשם כעסק ולשלם מיסים בהתאם, כולל מע"מ ומס הכנסה מינימלי מוערך. קנסות מחמירים יותר יוכנסו לשימוש עבור אלו שלא ירשמו את נכסיהם או ימסרו מידע שגוי. זה עלול להוביל לקנסות בגובה 50% מההכנסה הגולמית השנתית שלהם, עם מינימום של €5,000. במקרים של אי-ציות חוזר בתוך שנה, הקנסות יוכפלו. מנהלי נכסים יתמודדו גם הם עם קנסות על הצהרות מאוחרות או שגויות של השכרות לטווח קצר. בנוסף, ממשלת יוון שוקלת מגבלות נוספות על השכרות לטווח קצר, עם אמירה של ראש הממשלה רומז על מכסות אפשריות בהתאם למרחב הפיסקאלי. למרות אתגרים כלכליים מסוימים, ישנם מאמצים לשפר פלטפורמות דיגיטליות לרגולציה עסקית ואטרקטיביות להשקעות.
30/12/23
חשמל זול יותר בדרך ליוונים
החל מהשנה החדשה, יכולים הצרכנים היוונים לצפות לתעריפים נמוכים יותר לחשמל.
הצרכנים היוונים יכולים לצפות לירידה בעלויות החשמל שלהם בשל תעריפים חדשים שיכנסו לתוקף מ-1 בינואר. אם הם לא יבחרו בתעריף אחר, הם יוחלפו אוטומטית לתעריף המיוחד הירוק, שיעלה פחות מ-14 סנטים לקילוואט-שעה. זה נמוך יותר מהתעריפים הקודמים, שהם בין 14.5 ל-17 סנטים. אפשרויות תעריף זמינות אחרות גם מציעות שיעורים תחרותיים. התעריפים הצפים הצהובים מצפים להיות בין 17-18 סנטים לקילוואט-שעה, בזמן שהתעריפים הכחולים הקבועים משתרעים בין 14.9 ל-17.9 סנטים לקילוואט-שעה. תחרות נוספת מצפה עם תעריפים כחולים במחירים אפילו נמוכים יותר שיכנסו לשוק בקרוב. חשוב לציין שהצרכנים שלא בחרו בתעריף עד 1 בינואר יתבקשו להחליף לתעריף המיוחד הירוק, אך הם שומרים על הזכות לתת ערר על כך עד 31 בינואר.
29/12/23
גל עוצמתי של פעילות בניה ביוון
יוון מעידה על עלייה משמעותית בפעילות הבניה בספטמבר. אזורים תיירתיים פופולריים כמו כרתים דווחו על עלייה ניכרת בהיתרי בניה.
: ELSTAT דיווחה לאחרונה על עלייה בפעילות הבנייה ביוון. בספטמבר, ההיתרים לבניה בכל הארץ הספיקו לסך של 2,287, זו עלייה של 6.2% לעומת אותו חודש בשנת 2022. ההיתרים האלה תואמים נפח בניה של 2,248,140 מטרים קוביים ושטח של 524,572 מטרים רבועים, מה שמעיד על עליות של 25.4% ו-24.9%, בהתאמה. נדמה שהעלייה בפעילות הבנייה נובעת מגל בהיתרי בניה שהונפקו באזורים הפופולריים עם התיירים. באופן ספציפי, כרתים חוותה עלייה דרמטית עם עלייה של 40.3% בהיתרים ו-36.3% עלייה בנפח.
27/12/23
יוון תחזק את התיירות עם טיקטוק ואטרקציות חדשות
יוון מתכוננת להשתמש בפלטפורמות מדיה חדשות כמו טיקטוק כדי למשוך תיירים ולגוון את הצעותיה, כך אמרה שרת התיירות אולגה קפלויאני. השרה אופטימית לגבי עונת התיירות הקרובה, בעקבות שנת 2023 ששברה ציוני דרך.
בראיון שנערך לאחרונה, שרת התיירות אולגה קפלויאני שיתפה כי יוון שואפת להשתמש בפלטפורמות כמו טיקטוק כדי לקדם את עצמה בשווקים בינלאומיים בצורה דינמית. היא הדגישה ששנת 2023 רשמה מספרי שיא בהגעת תיירים ובהכנסות, ועברה את הנתונים של 2019. מתכוננת לשנת 2024, קפלויאני הכריזה על תוכניות להרחיב את תחום התיירות של יוון על ידי הצגת אטרקציות חדשות כמו פארקים לצלילה ומרינות. בנוסף, היא חשפה הארכה להגשות הצעות לגבי פיתוח מרינות, מה שמצביע על המשך ההשקעה בתשתית התיירות של יוון.
27/12/23
הישג חיובי ומרשים בתקציב יוון
יוון מייצרת יתרה בתקציב של 5.826 מיליארד אירו מינואר עד נובמבר השנה.
לאורך אחת-עשר החודשים הראשונים של השנה הזו, יוון ראתה עלייה מרשימה בתקציב המדינה. העודף הראשי עלה ל-5.826 מיליארד אירו, מעבר ליעד של 3.771 מיליארד, ויצר מהפך מהמחסור הראשי של 1.091 מיליארד אירו במהלך תקופה זו השנה שעברה. ההכנסה נטו הכוללת גם התעלתה מעל הציפיות, בהגעה ל-59.162 מיליארד אירו, 195 מיליון אירו מעל היעד, עם הכנסה רגילה שהגיעה ל-65.430 מיליארד אירו, עלייה של 328 מיליון אירו או 0.5% בהערכות. ההכנסה ממיסים, הביאה 56.040 מיליארד אירו, גבוהה ב- 0.8% מהמתוכנן, תומכת בעלייה של 131 מיליון אירו כולל מעמ ו- 183 מיליון אירו בהמחשה של החזרי מס הכנסה. אף על פי כך, היית תיקון כלפי מטה בהכנסות מתוכנית השקעות ציבורית בסך 340 מיליון אירו מהתחזיות. מצד ההוצאות, ההוצאות הכוללות של 60.194 מיליארד אירו היו נמוכות מהיעד ב-1.774 מיליארד אירו, וההוצאות התקציבית הרגילה היו 1.27 מיליארד אירו פחות מהמתוכנן.
25/12/23
נדל"ן בתי חורף ביוון
למרות שוק נדל"ן קיצי פורח, בתי נופש חורפיים ביוון נשארים מתחת לערכם. עלויות גבוהות וקשיים אקלימיים מונעים מרוכשים להשקיע באזורים אלו.
מומחי נדלן ובנק יוון מסמנים תיקון בשוק לאחר עליות המחירים האחרונות. עם זאת, בתי נופש חורפיים, במיוחד אלו באזורי הרים בקרבת אתרי סקי, לא התאוששו מהמשבר הכלכלי של 2008. מחירי הנכסים האלה נמוכים בחצי ממה שהיו לפני המשבר. נתונים משירותי הנדל"ן וההערכה של Geoaxis מראים התייצבות מחירים קלה באזורים חורפיים פופולריים כמו ארחובה, קרפניסי וטריקאלה (ליד קורינתוס) ב-2023, אך עליות אלה מפגרות מאחורי אינפלציה. בעוד יעדי נופש קיציים מציגים תפוסה ועליות מחירים, החורף היווני הקצר, ריביות גבוהות, ועלויות בנייה ואנרגיה עולות מחניקות את שוק החורפי. השקעות בנכסי נופש חורפיים הן כמעט כולן מקומיות, עם מעט מאוד עניין ממשקיעים זרים . כתוצאה מכך המחירים במיקומים חורפיים מרכזיים כמו קרפניסי וטריקאלה ירדו ביותר מ-50% מערכם ב-2008.
23/12/23
יוון שברה שיאי תיירות ב-2023
התיירות היוונית הגיעה לשיאים חדשים בשנת 2023, עם מספר מבקרים והכנסות שוברי שיאים. זהו ציון לשבח לצמיחה החזקה במגזר זה, התעלה על השיאים שנרשמו ב-2019.
בשנת 2023, יוון חוותה עלייה משמעותית במספר המבקרים הזרים, עם גידול של 17% בהשוואה לשנה הקודמת, והביאה את סך המבקרים לכמעט 31 מיליון באוקטובר. המדינה צפויה לארח מעל 32 מיליון מבקרים עד סוף השנה. ההכנסות מתיירות זינקו באופן דרמטי והגיעו ל-19.6 מיליארד אירו בעשרת החודשים הראשונים, מה שכבר התעלה על סך ההכנסות של שנת 2019 ב-1.4 מיליארד אירו. העלייה המשמעותית נובעת מתנועה מוגברת ממדינות כמו גרמניה, צרפת, הממלכה המאוחדת וארצות הברית. למרות ירידה קלה בהוצאה הממוצעת לכל טיול, הצמיחה הכוללת בהכנסות הייתה יציבה. הביצועים המרשימים של מגזר התיירות היווני מצביעים על שנה מוצלחת, וקובעים נקודת ציון חדשה לצמיחה עתידית.
22/12/23
פרוייקט בניה חדש בפסיכיקו
פרוייקט המגורים הגדול ביותר בפרבר הצפוני פסיכיקו
העסקן יאניס פאפאלקס מנהיג את הפרוייקט המגורים הגדול ביותר שהפיקו בעיריית פילותאי-פסיכיקו, אתונה הצפונית. פאפאלקס, שרכש לאחרונה מספר רב של מקרקעות באזור, רכש את החלל הפנוי האחרון שנותר באזור, הידוע מקומית כפיסטיקיס". הנכס החזק עומד על קרקע של 8,000 מ"ר וממוקם באזור המרכזי של השכונה, פארוס, בשדרת וסילאו. פאפאלקס מתכנן לבנות מבנה מגורים בלבד, למרות האפשרות שהאזור מאפשר לפעילות מסחרית. הבניין יכלול מספר דירות עם ארכיטקטורה ייחודית. בהתחשב בהיקף הביקוש הרב ושיעור המלאי המוגבל של מקום מגורים בעירייה, מחירי המכירה צפויים להיות גבוהים, ואפשרות שהם יעלו גם מעל 10,000 אירו למ"ר. ההשפעה של העסקן אישרה לו את האפשרות לבנות עד 8,000 מ"ר, כנראה 40 דירות של 200 מ"ר כל אחת. אף שטרם הוגשו בקשות לקבלת היתרי בנייה ויש עניינים שטרם נסגרו, כבר ממתינים לתכניות הארכיטקטורה הראשוניות. אלו כוללות דירות גדולות בקומות העליונות, דירות קטנות יותר בשכבות התחתונות, וחניון תת-קרקעי בעל מספר קומות. יתוקנו צעדים כדי להבטיח השפעה מזערית על הסביבה והתנועה. הפרוייקט, בשל ממדיו השאיפתניים, מבטיח רווחי הון גדולים.
20/12/23
להאיר את אתונה עם PROSOPI
יוזמה חדשה באתונה מכוונת לשדרג את חזיתות המבנים, ולשפר את האסתטיקה העירונית.
עיריית אתונה, יחד עם הלשכה הטכנית של יוון, השיקה את תוכנית PROSOPI המסייעת לבעלי נכסים לשפר את המראה והמצב של הבניינים שלהם. התוכנית מציעה תמריצים כספיים למבנים פרטיים, כולל בתים, בנייני דירות ומבנים רשומים, עם סבסוד מוגבר לנכסים היסטוריים. התוכנית, שמבוצעת על ידי א.נ.א.פ.ל.א.ס.י. א.ת.י.נ.א.ס בעמ, נועדה לשקם, לשמר ולשדרג באופן אסתטי את חזיתות המבנים בתחומי עיריית אתונה. מבנים פרטיים יכולים להיות זכאים למענקים, אך מבנים ציבוריים אינם כלולים. מבנים רשומים זכאים לסבסוד מוגבר של 35%, עד למקסימום של €7,200, וישנו סבסוד נוסף של €400 עבור שכרו של מהנדס הפרויקט. כדי להשתתף, על בעלי הנכס לבחור מהנדס, להגיש בקשה אלקטרונית הכוללת דו"ח ראשוני, לבצע את העבודות המאושרות ולאחר מכן לספק דיווח סופי כדי לקבל את הסבסוד.
12/12/23
פריחת העבודה מרחוק מעוררת שינויים בחוקי המס ביוון
העבודה מרחוק צוברת תאוצה ברחבי העולם, ויוון מסתגלת למצב באמצעות הצעת וויזת נוודים דיגיטלית. עם זאת, נשארות שאלות לגבי התמריצים הפיסקליים לנוודים דיגיטליים.
עם הפיכתה של העבודה מרחוק לנפוצה, יוון הציגה את וויזת הנווד הדיגיטלי במטרה למשוך זרים שמעוניינים לעבוד מרחוק מהמדינה. ההטבה הפיסקלית העיקרית תחת סעיף 5C של קוד מס ההכנסה מכירה ביתרונות מסוימים, אך מעלה שאלות לגבי הכשירות והמשמעויות המעשיות עבור נוודים דיגיטליים. בכדי להינות במלואם מהטבות המס הללו, על המבקשים לעמוד בקריטריונים ספציפיים ולנווט במורכבות הדרישות. ההטבה הפיסקלית מאפשרת למבקשים המאושרים לקבל פטור ממס על 50% מההכנסות שמופקות ביוון למשך עד שבע שנים. עם זאת, על מנת להיות זכאים, על היחידים להיות תושבים לא-פיסקאליים במשך חמש מתוך שש השנים האחרונות ועליהם להעביר את תושבות המס שלהם ממדינה זכאית. בנוסף, הם חייבים להתכוון להישאר ביוון לפחות שנתיים ולעבוד עבור גוף מקומי או להירשם כעצמאים, סעיף שמעט סותר את הליבה של נוודות דיגיטלית. על אף המגבלות האפשריות, חברות מתקדמות מתאימות את עצמן על ידי שימוש בשירותי מעסיק מרחוק" בכדי לסייע לעובדים לעמוד בדרישות אלו.
19/10/23
קו רקיע חדש ליוון
יוון מתכוננת לשינוי עם שלושה גורדי שחקים חדשים, הכוללים השקעה כוללת של מעל 500 מיליון יורו. הראשון שיושלם יהיה מגדל פיראוס בנמל הראשי של המדינה, שצפוי להסתיים עד סוף 2023.
גורדי השחקים הללו מסמנים שינוי משמעותי בשוק הנדלן של יוון, המתמקד בהפחתת שטחי הבנייה על ידי בנייה לגובה. הם גם מכוונים ליצור ציוני דרך בלתי נשכחים הן למבקרים והן לתושבים. עיקרי הפרויקטים מגדל פיראוס יהיה הראשון שיופעל, הודות להשקעה של 45 מיליון יורו על ידי דימנד, EBRD ופרודאה אינבסטמנטס. בסלוניקי, קבוצת אנדריאדיס מפתחת מגדל לשימוש מעורב באתר של בית החרושת לקרמיקה קרמיה אלאטיני לשעבר, עם הערכת השקעה של 250-300 מיליון יורו. לבסוף, חוף הדרום של אתונה יארח את מגדל המגורים הגבוה ביותר, מגדל ריביירה בגובה 200 מטר, שיכלול 171 דירות יוקרה ויעלה 300 מיליון יורו.
4/9/23
השקעות זרות מדרבנות עלייה בשוק הנדל"ן היווני
השקעות בוויזת הזהב השפיעו באופן משמעותי על מחירי הנדל"ן ביוון, אך שינויים אחרונים עשויים להפחית את סיכוני השוק.
קונים זרים המחפשים ויזות הזהב השקיעו מעל 10 מיליארד יורו בנדלן יווני, מה שגרם לאינפלציה במחירי הנכסים בכל רחבי המדינה. הסכום המזערי הנדרש להשקעה במיקומים פופולריים הוכפל, במטרה לייצב את השוק. עם העלאת סף ההשקעה מ-250,000 יורו ל-500,000 יורו באזורים נחשקים של אתונה ובאיים מסוימים, בעלי נכסים רבים צפויים להוריד את מחירי הדרישה המופרזים שלהם. למרות התנגדות ראשונית מצד כמה משקיעים, בעיקר מסין, מומחי שוק חוזים שינוי לעבר אזורים בהם הסף נשאר 250,000 יורו, במיוחד במקומות בהם יש פוטנציאל להשכרה ארוכת טווח. הממשלה קיבלה מעל 4,150 פניות לוויזת הזהב במחצית הראשונה של השנה, מה שמראה על עניין איתן אף על פי שבתנאי ההשקעה המחמירים.
26/8/23
הרנסנס של אתונה
פיתוחים חדשים מחזירים חיים ללב אתונה
באתונה, פרויקטי בנייה משמעותיים נמצאים בתהליך להחייאת אזור אומוניה. ציוני דרך אייקוניים כמו בניין מיניון עוברים שיפוץ למתחמים רב-שימושיים הכוללים מלונות, חנויות, מגורים ועוד, דבר המסמן שינוי בזהות מרכז העיר. שיפוץ בניין מיניון כולל 45 דירות ועוד מספר עסקים, והצפי לסיום הפרויקט הוא עד שנת 2025. הקונספט הרב-שימושי שואף ליצור סביבה עירונית תוססת שתענה על צרכים מגוונים. תושבים ומשקיעים מגלים עניין רב בפרויקטים אלו, דבר המצביע על תחזית חיובית למרות מאבקים קודמים עם פשיעה והזנחה. האדריכל דימיטריס יואנידיס, שגר בקרבת מקום, מאמין שהפיתוחים החדשים יכולים להפוך את האזור לאטרקטיבי ובטוח יותר, במיוחד אם ילוו בשירותים ציבוריים ומשאבים משופרים.
18/8/23
יוון מזרזת עסקאות נדל"ן עם רישום מקוון חדש
החל מה-1 בנובמבר 2023, שוק הנדל"ן ביוון עומד לעבור שינוי עם השקת רישום מקוון חדש. מערכת זו נועדה לפשט ולהאיץ את עסקאות הנדל"ן על ידי צמצום עיכובים בירוקרטיים.
שינוי מהותי במגזר הנדלן ביוון עומד בפתח עם הצגת רישום מקוון מקיף. פלטפורמה דיגיטלית זו תסדיר משמעותית את תהליך קנייה ומכירה של נכסים על ידי ריכוז איסוף המסמכים וצמצום הצורך באישורים ממשלתיים רבים. המערכת החדשה תיכנס לתוקף ב-1 בנובמבר 2023, ותכסה תחילה אזורים שבהם יש רישום מלא של נכסי נדל"ן. נוטריונים ימלאו תפקיד קריטי, בכך שיתחברו למערכת באמצעות מספרי זיהוי מס מיוחדים ויקלו על בקשות להעברת נכסים. שינוי זה יאפשר למוכרים ולקונים לאשר עסקאות באופן אלקטרוני, ולנוטריונים לאסוף את המסמכים הנדרשים במהירות. באופן כללי, היוזמה מבטיחה לזרז עסקאות נדל"ן, להפוך את התהליך למהיר ויעיל יותר באמצעות עיבוד מסמכים אלקטרוני והקטנת מכשולים בירוקרטיים.
7/4/23
יוון פותחת את הפארק הסולארי הדו פאנלי הגדול ביותר באירופה
ראש הממשלה היווני חנך את הפארק הסולארי הגדול ביותר באירופה המצויד בפאנלים דו-צדדיים, והבטיח תהליכים מהירים יותר לאישור פרויקטים של אנרגיה מתחדשת. פיתוח זה תואם את מטרת יוון להגביר את כושר האנרגיה המתחדשת שלה ולהפחית את התלות בדלקים מיובאים.
הפארק הסולארי החדש, אשר יכול לייצר 204 מגה-ואט, נפתח ביום רביעי האחרון בקוזאני בצפון יוון על ידי ראש הממשלה קיריאקוס מיצוטקיס. הפארק, שנבנה על ידי הלניק פטרוליום, מזקקת הנפט הגדולה ביותר במדינה שנמצאת בתהליך מעבר לאנרגיה נקייה, יספק בעתיד הקרוב חשמל ל-75,000 משקי בית ויתחבר לרשת הארצית. יוון מכוונת כמעט להכפיל את הכושר האנרגטי שלה מאנרגיות מתחדשות עד 2030, ותעשה זאת באמצעות תהליכי אישור מהירים לפרויקטים מסוג זה, בתמיכה למטרות המעבר הירוק של הנציבות האירופית שנקבעו לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה. למרות שהיא כבר עברה את יעד 2020 שלה באמצעות ניצול אנרגיית מתחדשת בשיעור של 21.7%, יוון מכוונת כעת ליעד של 35% עד 2030. כדי להשיג זאת, יש צורך בתהליכי אישור מהירים יותר ובאמצעי אחסון גדולי ממדים. הממשלה מתמקדת גם באישור פארקים של רוח ימיים כדי לחזק את שאיפותיה בתחום האנרגיה הירוקה.
21/3/23
דחיית מס רווחי הון והקפאת מע"מ
יוון דוחה אמצעי מיסוי על רווחי נדל"ן כדי לעודד השקעות amidst מחירי דיור מרקיעים שחקים והיצע נמוך.
הממשלה היוונית דוחה את מס רווחי ההון והארכת הקפאת מ.ע.מ על נדל”ן עד 2025. עם עליית מחירי הנדלן והביקוש שעולה בהרבה על ההיצע, הצעדים נחשבים חיוניים לעידוד השקעות על אף אפשרות להמנע ממיסים. הממשלה החליטה לדחות את מיסוי רווחי ההון ממכירת נכסים ולהקפיא את מס הערך המוסף (מ.ע.מ) עד סוף 2025. הביקוש הגבוה והעלייה במחירים מגדילים את הפער בין הערכים השיווקיים לשיעורי המס הרשמיים, במיוחד באזורים משגשגים. למרות שהבנקים חייבים לעבד עסקאות נכסים, אמצעי זה איננו יעיל במניעת כספים לא חוקיים בשל פערים בין חוזים רשמיים לאמיתיים. מחירי הנכסים עלו ביותר מ-60% מאז 2017, עם חוסר בכ-200,000 דירות. הצורך העז בעידוד השקעות נמשכות בנדל"ן הוביל לאמצעים שאולי יאפשרו השתמטות ממיסים, כפי שמודגם בעסקאות קרקע בערך גבוה באזורי ביקוש כמו אליניקו. למרות המאמצים, הפער בין המחירים המתועדים לאמיתיים מקשה על מעקב יעיל אחר עברות פיננסיות.
15/3/23
מוזיאון ארכיאולוגי חדש באתונה
התכניות למוזיאון הארכיאולוגי החדש של אתונה שיוקם בשכונת אקדמיה פלאטונוס, הוצגו על ידי מועצת העיר אתונה ומשרד התרבות היווני.
המוזיאון הארכיאולוגי החדש של אתונה, שהוא חלק מפרויקט שיקום אזורי, מתוכנן להיות מקום ציבורי שמשתלב בסביבה הטבעית של האזור. המוזיאון יכלול מקומות לתערוכות, אתרי חפירות ארכיאולוגיות ומרחבים מרובים המיועדים לפעילויות לימוד וספורט, כדי לקדם מעורבות הקהל. המוזיאון מתוכנן להתמזג עם נוף העיר, ולהעניק לסביבה מראה חדש ומזמין. המוזיאון ימוקם בשטח של 14,362 מ"ר אשר מורכב מחומרים ממוחזרים. הוא יהיה נגיש לחלוטין לאנשים עם מוגבלויות ויכלול אמפיתיאטרון פתוח לאויר השמיים בעל 500 מקומות ישיבה. המוסד הזה יהיה הראשון מסוגו שמתמקד בהיסטוריה של אתונה ומציג אוצרות מכל רחבי יוון. היוזמה מייצגת אבן פינה בפיתוח הפרופיל התרבותי של אתונה והאזור הכללי. בשנה שעברה, נחתם הסכם שיתופי פעולה בין המועצה, משרד התרבות ומועצה של אתונה, ובו הוחלט על ביצוע חפירות ארכיאולוגיות, פארק חדש והקמת מוזיאון העיר אתונה.
15/1/23
הניצחון הכלכלי הבלתי צפוי של יוון
יוון, שהייתה מרכז המשבר הכלכלי של 2008-2010, מציגה כעת עמידות כלכלית והצלחה. עם תמיכה משמעותית מהשינויים, כלכלת המדינה מתאוששת מהר יותר מאשר רבים צפו.
: יוון, יחד עם ספרד ופורטוגל, מפתיעה את העולם בגדילתה הכלכלית לאחר המכה הקשה שקיבלו בעשור האחרון. לפי שר הפיתוח וההשקעות היווני, אדוניס גאורגיאדיס, הם עבדו קשה, מיישמים שינויים כלכליים מהירים ויעילים. זה הוביל לגדילה של 8% ב-2021, עם צפי להוספה של 6% נוספים לשנת 2022. למרות ההתקדמות החיובית בכלכלת יוון, עדיין יש בעיות שיש לטפל בהן, כמו שיעור האבטלה של המדינה, שכאן נמצא בסביבות 12%. עם זאת, יוון ביצעה שלבים משמעותיים, כאשר מספר האבטלה ירד מ-19% לפני שלוש שנים. המדינה גם מצפה להפחית את יחס חובה לתוצרת הגולמית מ-220% ב-2021 ל-180% ב-2022, מה שמסמן את יוון כאחת מהתאוששויות הכלכליות האירופיות המהירות ביותר. למרות שהכלכלה משתפרת, רבים מהאזרחים עדיין לא מרגישים את השינויים בחיי היום יום שלהם. למרות זאת, ממשלת יוון ממשיכה לקדם בתקווה שתשפר עוד את הכלכלה, כולל פיתוח של מנועי צמיחה אלטרנטיביים, כמו קידום מגזר הקנאביס הרפואי של יוון, והשקעות נוספות בנדל"ן ובאנרגיה מתחדשת.
2/1/23
פרויקטים בשווי 3 מיליארד יורו תוכננו לשנות את אתונה עד לשנת 2023
פרויקטים מרכזיים שתוכננו לשנת 2023 אמורים להעניק לאזור אטיקה מראה מחודש ומהפך. בין העבודות האלו נמנים פרויקטים בתשתית, שיפוץ אזורים מוכרים והקמת מלונות יוקרתיים חדשים, שיכולים לעורר את המשק המקומי ולהגביר את המוניטין הבינלאומי.
עבודות בתחומי התשתית, נדלן ואירוח, ששוויה מעל 3 מיליארד יורו, מתוכננות לשנת 2023, והן מצופות לשנות באופן ניכר את אזור אטיקה. הפרויקטים מתחילים בהקמת פארק ממשלתי באתר המפעל PYRKAL שבעבר, וממשיך בשיקום של אצטדיונים של פנתינאיקוס ופנטניקוס, וכולל גם את שיקום שכונת אלאיונס. מטרת הפרויקטים אלה היא לשדרג את הרקע העירוני ולרווק את מרכז העיר אתונה. בנוסף לפרויקטים שחשפנו, מספר פרויקטים בתחום האירוח ברמה גבוהה, כמו הקמת מלון הילטון של אתונה והקמת מלונות על קו החוף גם הם חלק מהתכנון. מגרשים יוקרתיים בשם אסטראס ווליאגמניס, שממוקמים בריביירה של אתונה, מתוכננים לענות על הביקוש החזק לנכסים מפוארים. בנוסף, מצופה שפרויקט הגולף בשארונידה אולימפוס, ששוי 840 מיליון יורו, יתקדם בשנת 2023. למרות האתגרים הקיימים של פרויקטים מהותיים כאלה, יש בהם פוטנציאל לחזק את המשק ולשפר את מראה האזור, כך שהם מגייסים המון תמיכה מהשוק ומהמשקיעים.